Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

TESK Başkanı: Enerji zamları ertelenmeli yoksa artış tüm ürünlere yansır

TESK Başkanı: Enerji zamları ertelenmeli yoksa artış tüm ürünlere yansır

TESK Başkanı: Enerji zamları ertelenmeli yoksa artış tüm ürünlere yansır

01. 08. 2018 Çarşamba

ANKARA- Resmi Gazete´de yayınlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kararına göre elektrik ücretlerine meskende yüzde 9, sanayide ise yüzde 14 oranında zam yapıldı.1 Ağustos itibariyle geçerli olacak zamlara ilişkin Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), son sekiz ayda yapılan zam oranının konutlarda yüzde 22, diğer gruplarda yüzde 25´i bulduğunu hatırlatarak, ?Elektriğe başkanlık zammı geldi? açıklaması yaptı. Öte yandan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da elektriğe yapılan zammı Meclis gündemine taşıdı.

ARALIK 2017´DE 95 LİRA ÖDEYEN BİR AİLE, 21 LİRA FAZLA ÖDEYECEK

Elektrik üreticilerine BOTAŞ´ın sattığı doğal gaz fiyatlarına yüzde 49.5 oranında zam yapmasının ardından elektrik fiyatlarına beklenen zam geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan EMO´ya göre konut kullanıcılarına yansıyan yüzde 9´luk artışla 230 kilovatsaatlik asgari elektrik tüketimi olan bir ailenin aylık faturası 116 liraya çıktı. Böylece Aralık 2017´de aynı tüketim için 95 lira ödeyen bir aile artık 21 lira daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacak.

ZAM, TARIMSAL ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

24 Haziran seçimlerinin ardından geçilen ?Türk Tipi Başkanlık Sistemi?nin elektrik fiyat sistemini de etkilediğini söyleyen EMO, Yüksek Planlama Kurulu´nun 14 Şubat 2008 tarihli kararı kapsamında 10 yıldır uygulanan ve otomatik fiyatlandırma mekanizması olarak bilinen ?Maliyet Bazlı Fiyatlandırma?nın dışına çıkılarak üç aylık dönem beklenmeden elektriğe zam yapıldığını belirtti.

Son zamla birlikte 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihlerinden itibaren geçerli olmak üzere çeyrek dönemler halinde yapılan ?elektrik fiyatları ayarlaması? fiilen ortadan kalktı. Son zam kararı sanayi, ticarethaneler, tarımsal sulama, aydınlatma ve genel aydınlatma için daha da yüksek düzeyde belirlendi. EMO bugünden itibaren geçerli olan yüzde 13.9´luk zamla birlikte çiftçilerin bu yıl elektriği yüzde 27.2 oranında zamlı kullanacağını hatırlatarak ?Tarımsal sulamaların arttığı dönemde yapılan zam tarımsal üretimi olumsuz etkileyeceği gibi temel besin maddelerinde de enflasyonu artırıcı bir etki yapacak? dedi.

FİYATLARIN ARTIŞ SEBEBİ DIŞA BAĞIMLILIK

?Doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yaşanan bu gelişmeler, yıllardır sürdürülen dışa bağımlı enerji politikalarının sonucudur? diyen EMO´nun açıklamasının devamı şu şekilde, ?Yerli ve milli söyleminin perde arkasında ithal kaynakların egemenliği devam etmektedir. Cari açık üzerinde de büyük etkisi olan enerji ithalatı kapsamında kurdaki yükselmeler, seçim sonrasında zam yağmuru olarak fiyatlara yansıtılmaktadır. Enerjinin sanayinin ana girdisi olduğu dikkate alındığında ülke ekonomisi büyük bir açmaza sokulmuş bulunmaktadır. Enerjiye yapılan zamlar iğneden ipliğe yeni zamların da tetikleyicisi olacaktır. İnsanların günlük ihtiyaçlarını karşılamalarını doğrudan etkileyecek bu zamlar, günümüzde temel insan hakları kapsamında sayılan enerji kullanım hakkını da büyük ölçüde kısıtlayacaktır. Yine yapılan zamlar, özelleştirme ve serbestleştirme politikaları adı altında dış borçla büyütülen enerji sektörünün de girdiği krizin göstergesidir. Enerji politikalarının iflas ettiği kabul edilip, artık kamu yararına uygulamalara geçiş yapılması bu krizden çıkış için zorunludur.?

ELEKTRİĞE YAPILAN ZAM MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu yapılan son zamları Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı  Fuat Oktay´ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tanrıkulu, ?BOTAŞ´ın elektrik üretim santrallerinde kullandığı gazın ödemelerini dolar üzerinden yapmasının gerekçesi nedir?? diye sordu.

Döviz kurunda yaşanacak dalgalanmaların vatandaşa tekrar zam olarak yansıtılıp yansıtılmayacağını soran Tanrıkulu´nun diğer soruları şu şekilde:

? Bu zamların bütçe açığının kapatılması için yapıldığı iddiası doğru mudur?

-Seçimlerden önce ?artık vatandaşa zam yansıtılmayacağı? vaadinden sonra doğal gaza yapılan bu zammın gerekçesi nedir?

? Açlık sınırı altında yaşayan ailelere düşük fiyatta doğal gaz verilmesi için yapılan bir çalışma var mıdır?

-2016-2018 yılları arasında yıllar bazında illere göre yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırım ne kadardır?

? 2018 yılı 1 Ağustos tarihi itibariyle türlere göre yenilenebilir enerji kaynakları ile üretilen elektrik kaç kilowatttır?

? 1 Ağustos 2018 tarihi itibariyle ülkemizde kaç tane doğalgaz boru hattı vardır?

? Bu doğalgaz boru hatlarından hangi ülkelere ne miktarda doğalgaz sağlanmaktadır?

? Kasım 2002 itibariyle doğalgaz, benzin, mazot ve gaz fiyatları ne kadardı, 1 Ağustos 2018 tarihi itibariyle ne olmuştur?

? Son 1 yıl içinde doğalgaz, benzin, gaz ve mazot fiyatlarındaki artış miktarı nedir? Yıllara göre dağılımı nedir?

? 2016-2018 yılları arasında yıllar bazında illere göre doğalgaza ülke genelinde kaç defa ve ne kadarlık zam yapılmıştır? 

Kaynak: gazeteuvar.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER