Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

TESETTÜR ANLAYIŞININ HAYATTAKİ YERİ

Eyüpsultan Kız Anadolu İHL´nde, 11-C sınıfında okuyan Sümeyye Pehlivan isimli kardeşimiz tesettürün gerekliliğinden bahsedip, tesettürün sadece kadına has olmadığını, erkeklerin de sorumluluk sahibi olduğu hususları da dile getirmiş.

TESETTÜR ANLAYIŞININ HAYATTAKİ YERİ

Tesettür; örtünmek, gizlenmek, bir şeyin içinde veya arkasında gizlenmektir. Bir dini terim olarak; erkek veya kadının şer´an örtünmesi gereken yerlerini örtmesi demektir. Günümüzün en mühim umumi problemlerinden biri tesettür hassasiyetinin kaybolmasıdır. Tesettür sadece başı örtmekten ibaret değildir. Haya ve iffet nasıl ki bir kadında sadece ahlak ile değil, dış kıyafetleriyle de bir bütünlük oluşturuyorsa bir erkek için de bu söz konusudur. Tesettür sadece bedeni ya da ruhi değildir, hem bedenin hem ruhun tesettürü elzemdir.

Birçok Müslüman kadının günümüzdeki giyim tarzı ortadadır. Dar pantolon, başlarına yapılan büyük topuzlar... Hz.Muhammed (s.av) tesettürün ehemmiyeti ile alakalı olarak bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur. "Cehennemliklerden kendilerini henüz dünyada görmediğim iki grup vardır. Biri sığır kuyrukları gibi kırbaçla insanları döven bir topluluk, diğeri giyinmiş oldukları halde çıplak görünen ve öteki kadınları kendileri gibi giyinmeye zorlayan ve başları deve hörgücüne benzeyen kadınlardır. İşte bu kadınlar cennete girmedikleri gibi şu kadar uzak mesafeden hissedilen kokusunu bile alamazlar."(Müslim, Cennet,52)

"Mü´min erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Bu davranış onar için daha temizdir. Şüphe yok ki, Allah onların yaptıklarında hakkıyla haberdardır." (Nur Suresi 30.Ayet) Ayeti kerimede Allah´u Teala erkeklere hitaben bunları söylüyor ve onlara uyarıda bulunarak daha temiz davranışın hangisi olduğunu ve devamında da ikazda bulunarak kendisinin her şeyden haberdar olduğunu hatırlatıyor.

Tesettür anlayışı sadece kadınlara has değil, erkeklerde de olması gereken bir mevzudur. Her ne kadar kadınların ve erkeklerin tesettür konusunda çizgileri farklı olsa da. Bir erkeğin kadının uygunsuz kıyafetlerine bakıp harama meyletme tehlikesi varsa, aynı durum kadın için de geçerlidir. Bir kadında dar ve ince giyinen bir erkeğe bakıp harama meyletmesi, haram olan düşüncelere yönelmesi kaçınılmazdır. Bu hususlarda kadın ve erkek ayrımı yapmadan olabildiğince doğru bilgilere sahip olmak gerekir.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz