Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Tekne Orucu´nun aslı: Tenkiye orucu

?Tekne orucu?, âlimlerin küçük yaşta çocuklara oruca alıştırmak ve onlara İslâmî bir kimlik kazandırmak için önerdikleri tenkiye orucunda dayanır.

Tekne Orucu´nun aslı: Tenkiye orucu

Ramazan ayı, çocuklarına irade kazandırmak isteyen anne babalar için önemli bir imkân. Zira bu ayda, anne babası oruç tutan neredeyse bütün çocuklar, oruç tutmaya özenirler.  Çocukların bu özentilerini bir kazanıma dönüştürmek için, çocukların dayanabildiği kadar oruç tutmalarına izin vermek gerektiği de bilinir. Özellikle uzun yaz günlerine denk gelen Ramazan aylarında çocuklar ?tekne orucu?  ile bu imkânı elde ederler.

Peki, nedir bu tekne orucu, diyenler için küçük bir açıklama yapmak gerekir: Tekne orucu, bir Anadolu geleneğidir. Bütün gün oruç tutamayan çocukların, günün sadece bir bölümünü oruçlu geçirmesine tekne orucu denir.  Tekne orucunda çocuklar sahurdan kaba kuşluğa kadar veya öğleye kadar oruç tutarlar.

1940´lı yılların Ramazanlarını anlatan Necdet Sakaoğlu, ?Taşrada Eski Yaz Ramazanları? başlıklı yazısında bu konuda önemli bir ayrıntıya dikkat çeker.  Sakaoğlu´nun aktarımına göre, tekne orucu, âlimlerin küçük yaşta çocuklara oruca alıştırmak ve onlara İslâmî bir kimlik kazandırmak için önerdikleri tenkiye orucunda dayanır. Arapçada ?künyelemek?, ?kimliklenmek? anlamına gelen tenkiye zamanla tekne olmuştur.( # Tarih, sayı:2, s.66)

Kaynak: dunyabulteni.net



Anahtar Kelimeler: Tekne Orucu aslı Tenkiye orucu

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER