Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Tehlikeli bir gelişme! Selman'ı soğuk bir kış bekliyor

Önceki gün gazeteci Cemal Kaşıkcı cinayetiyle ilgili Amerikan mahkemesinden, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a 'WhatsApp' aracılığıyla celp kararı gönderilmesi “tehlikeli bir gelişme!” olarak yorumlandı

Tehlikeli bir gelişme! Selman

Önceki gün gazeteci Cemal Kaşıkcı cinayetiyle ilgili Amerikan mahkemesinden, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a "WhatsApp" aracılığıyla celp kararı gönderilmesi “tehlikeli bir gelişme!” olarak yorumlandı.

Konuyla ilgili ‘Alkhaleejonline.net'te yayımlanan bir analiz haberde, "Seçimler Suudi Arabistan'ın isteklerine aykırı giderse, Bin Selman'ı soğuk bir kış bekliyor" denildi.

‘Alkhaleejonline.net'te yayımlanan,  “Tehlikeli bir gelişme ... Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi'ne bir Amerikan mahkemesini çağırmak ne anlama geliyor?” başlıklı analiz haber şöyle:

Uluslararası insan hakları örgütlerine göre, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman aleyhine yabancı mahkemelerde dava açılması, yargılanma sürecinde niteliksel bir gelişmeyi temsil ediyor.

‘Bin Selman' hakkında şüpheler toplanıyor; Bunlardan en sonuncusu, Washington'daki Federal Mahkemeyi, kendisiyle ve tüm suikast ekibiyle bağlantılı bazı kişilere ek olarak, genç prens için bir celp çıkarmaya sevk eden Suudi subayı Saad al-Jabri'ye düzenlenen suikast girişimiydi.

Krallığın fiili hükümdarı olarak görülen Suudi Veliaht Prensi aleyhine açılan davanın sonucu ne olursa olsun ve aleyhine verilen celplere dayanarak mahkemeye çıkıp çıkmayacağına bakılmaksızın (pek olası değil), yaşananlar kovuşturma yolunda bir paradigma değişikliğidir. Bu celp kararı Suudi Veliaht Prensini dünya mahkemelerinde ve önümüzdeki dönemde adını etkileyebilir.

Yeni arama

29 Ekim 2020'de CNN, bir Washington mahkemesinin WhatsApp uygulaması aracılığıyla Suudi Veliaht Prensi'ne mahkeme celbi gönderdiği açıklandı.

Washington mahkemesi tarafından hazırlanan bir belge, 22 Eylül'de WhatsApp aracılığıyla Prens Muhammed bin Selman'a hem Arapça hem de İngilizce olarak bir muhtıra ve celp mektubu gönderdiğini gösterdi.

Mahkeme belgeleri ayrıca, WhatsApp aracılığıyla gönderilen mesajların muhatap tarafından varışlarını ve bunlara erişimlerini gösteren bir resmini de içeriyordu ve not özellikle, Amerika Birleşik Devletleri'nde Doğu Saati ile 16.55'te (Suudi saatine göre 11:05) gönderilmişti ve muhatap bunu, varışından 20 dakika sonra gördü.

Mahkeme ayrıca, Misk Hayırsever Vakfına ve Suudi Veliaht Prensin'in özel bürosu yöneticisi Deir Al-Asaker, kraliyet mahkemesinin eski danışmanı Suud Al-Qahtani ve Suudi Genel İstihbarat eski başkan yardımcısı Ahmed Asiri de dahil olmak üzere 9 Suudi sanığa WhatsApp üzerinden celpler gönderdi.

Önceki çağrı

Bu ilk çağırma değildi. 10 Ağustos 2020'de Washington'daki ABD Bölge Mahkemesi, Suudi güvenlik bölümündeki eski subay Saad Al-Jabri'nin açtığı dava çerçevesinde Velihat Prens bn Selman ve diğer 13 kişiyi çağırma emri çıkardı.

Saad Al-Jabri ve Suudi Veliaht Prensi, Amerikan mahkemelerinde bir dizi suçlamayla yargılıyor. Yargılama, Ekim 2018'de ülkesinin İstanbul Konsolosluğu'nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'ya yapılan suikast girişimini de içeriyor.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER