Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

“TDK’ya Kürtçe kürsüsü açma çağrısı”

Salih YEŞİL Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefhan Ciziri, Türk Dil Kurumu (TDK)’na Kürtçe Kürsüsünü açması çağrısında bulundu.

“TDK’ya Kürtçe kürsüsü açma çağrısı”

Kürt Dil Platformu tarafından, TDK’nin Kürtçeye geliştirilmesi için çalışma yürütmesi gerektiğini ilişkin basın toplantısı düzenledi. Üyelerin katılımıyla Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde toplantı düzenleyen Platform Sözcüsü Şerefhan Ciziri, TDK’nin şu ana kadar sadece bir defa Türkçe-Kürtçe Sözlük yayımlandığını vurgulayarak, bunu yeterli bir çalışma olarak görmediklerini kaydetti.

‘KÜRTÇE TELEVİZYON OLUMLU ADIM’

Kürtçeye yönelik son yıllarda çalışmaların arttığına işaret eden Ciziri, bu çalışmalardan TRT-KURDÎ'nin yayına başlamasını, Kürtçe seçmeli dil derslerinin uygulanmasını, üniversitelerde Kürt dili bölümlerinin açılmasını Kürtçeye yönelik olumlu adımlar olarak değerlendirdiklerinin altını çizdi. Bu çalışmalarla birlikte Kürtçenin önündeki Anayasal ve yasal engellerin de bulunduğuna işaret eden Ciziri, “Ancak bunun karşılığında Kürtlerin dil ve kimlik hakları henüz yasal ve anayasal olarak kabul edilmemiştir. Bu, eşitlik, adalet ve demokrasi kavramlarıyla bağdaşmayan bir tutumdur.” ifadesini kullandı.

Ciziri, Kürtlerin eşitlik duygularının insan hakları ve demokrasi temelinde güçlenmesi, doğal olarak kültür ve kimlik haklarının kabulünü görmeye başlamalarıyla mümkün olacağını dile getirdi. “Elbette ki, kültürel ve kimliksel varlığın en önemli belirtisi olan dilin önemini siz dil uzmanlarına anlatma niyetinde değiliz.” diyen Ciziri, “Amacımız adalet ve vicdanın dilini konuşturmaktır: Kürtler, Türkiye Cumhuriyetinin bütün kurumlarında kendini, kendi diliyle yaptıkları kültürel faaliyetleri görmek istiyor. Başka bir ifadeyle; kültürel ve kimliksel varlığının kabulünü, kültürel faaliyetlerle ve özellikle diliyle görmek istiyor.” diye konuştu.

‘TDK KÜRTÇE ÇALIŞMASI YAPMALI’

Kürtlerin dillerini korumak ve gelecek nesillere aktarmalarının onların en doğal hakları ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin de en temel görevlerinden biri olduğunu ifade eden Ciziri, “Platform olarak, Kürtçenin devlet kurumlarından dışlandığını, Kürtçe üzerine bilimsel eserlerin resmi kurumlarca yapılmadığını, yapılmak istenenlerin yasaklandığını de üzülerek takip etmekteyiz. Tüm siyasi çekişmelerden bağımsız olarak Kürtçenin bir kültür ve yaşam dili olarak kabul görmesi amacıyla Türk Dil Kurumunda Kürt dilinin çalışılmasını ve bu dil ile yapılmış eserlerin yayımlanmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

‘TDK KÜRTÇE KÜRSÜSÜ AÇMALI’

TDK’ye çağrıda bulunan Ciziri, TDK’den şu taleplerin karşılanmasını istedi:  “Kurumunuzun Diyarbakır'da bir Kürtçe şubesinin açılması ya da Ankara'daki merkezde Kürtçe şubesinin/kürsüsünün açılması, Kürtçe uzmanlarının istihdam edilmesini, kapsamlı Kürtçe sözlük çalışmasının yapılması, Etimolojik Kürtçe sözlük çalışmasının yapılması, Kürtçe Tarama sözlük çalışmasının yapılmasını, Kürtçe Deyimler ve Atasözleri sözlüğü çalışmasının yapılması, Dijital Kürtçe sözlüğün yayımlanması, Uluslararası Kürtçe Sempozyumunun düzenlenmesi, üç ayda bir Kürtçe Dil Bilgisi dergisinin çıkarılması, Kürtçe gramer alanında yapılan eserlerin yayımlanması.”

Kaynak: guneydoguguncel.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER