Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Taşgetiren: Batı caydırıcı rolü üstlenemedi

Ahmet Taşgetiren ve Mehmet Ocaktan KARAR TV'de yayınlanan Buradan Bakınca Programında Rusya saldırısının son durumundan Batının tutumuna kadar gündemin önemli başlıklarını değerlendirdi.

Taşgetiren: Batı caydırıcı rolü üstlenemedi

KARAR Yazarları Ahmet Taşgetiren ve Mehmet Ocaktan KARAR TV'de gündemin sıcak gelişmelerini ele aldı. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında son durumu değerlendiren Taşgetiren, ''Batı caydırıcı rolü üstlenemedi. Hitlerin durdurulamamasına benzettim'' derken Ocaktan da, Batı İttifakının enerji konusunda alternatif çözümler üretebilmesi takdirde Rusya'yı durdurabileceğinin altını çizdi.

 

Konu ile ilgili videonun linki: https://youtu.be/Qf8LvEwDkdo
 

Putin'in Avrupa'yı, Amerika'yı ve çevre ülkeleri iyi okuduğunu belirten Ocaktan, ''Emperyal hedefleri olduğu kesin. Geniş çapta bir savaşı göze almaz deniyordu ama Rusya şuan en güçlü döneminde. Hazinesinde 600 milyar dolarlık parası var, petrolü doğalgazı ve ciddi bir silahlı gücü var. Avrupa kendi başına silahlı bir güç oluşturamadı. NATO'da kendi üyeleri ve sınırları konusunda korumacılık yaptı ama şimdi bu anlamda Amerika'nın liderlik vasfı zayıfladı'' dedi. Ocaktan sözlerine şöyle devam etti:

Amerika kimyasal silah kımızı çizgimizdir dediği halde elini kolunu sallayarak Rusya Suriye'de yer aldı. Osetya'yı dahil etti sonra Kırım'ı, dünyada bir iki kınama demecinden sonra hiçbir şey ortada yoktu. Birtakım yaptırımlar oldu ama bunlar Rusya'nın canını yakacak yaptırımlar değildi, güçlü dönemindeydi. Bütün dünya görüyor ki Rusya kendi şartları içinde hepsini gidip işgal etmeyecektir ama kendine bağlı kukla yönetimler oluşturmayı hedefleyen bir politika içinde Ukrayna'da böyle bir süreç işleyecek.''

BATI CAYDIRICI ROLÜ ÜSTLENEMEDİ

Taşgetiren, Batı dünyasının caydırıcılık problemi açısından ele alınması, Rusya'nın ise emperyal hedefleri açısından gerektiğini ifa ederken, ''Putin Batıdan çekinebilirdi. Rusya'nın kendi içinde bir birikimi var ama dünya ekonomisiyle de ilişkileri var. Bundan çekinebilir diye düşünebilirdi. Batı bu caydırıcı rolü üstlenemedi. Hitlerin durdurulamamasına benzettim. Bir yandan Ukrayna'yı batıdan yana olması için özendirmişsiniz. Onun korunacağının da garantisini vermeniz lazımdı. Batı dünyası bu garantiyi veremedi. Bu yaptırımlar Rusya'nın, Putin'in canını acıtacak mı caydıracak mı fiili olan durum Ukrayna'nın işgalinin önlenemediği meselesi. Rus deviyle Avrupa'nın ortasındaki küçücük bir ülke baş başa kalmış. Vahşi yaşamı andırıyor. Dünyada insanlar bu vahşi uygulamayı ürpererek izliyor. Batı'dan demeç ve yaptırım söylemi dışında henüz bir şey çıkmış değil'' şeklinde konuştu.

Taşgetiren sözlerine şunları ekledi:

''Genelde endişe edilmiştir, NATO bütün üyelerine yönelik saldırılarda 5. maddeyi devreye sokar mı diye. Zelenskiy kıvranıyor dünya liderlerine sesleniyor bir şeyler yapın diye. Yaptırım uyguluyoruz bir ay sonrasını bekle deniyor. Bir ay sonra Zelenskiy, Kiev, Ukrayna kalacak mı? Batının irade felci var. Özellikle bütün batı dünyasında bir liderlik zaafı var.''

RUSYA'YI ENERJİ ALTERNATİFİ BULMAK DURDURABİLİR

Ocaktan, "Putin bugüne gelişinde hiç bir engelle karşılaşmadı. Bunları hemen hayata geçiremeyeceğini biliyordu. Doğrudan işgal etmek yerine daha bağlı yönetimler oluşturmak yoluna gideceklerdir. Orada ki Türk Cumhuriyetleri de aynı endişeyi duyuyorlardır. Putin bu bölgelerde ben hak sahibiyim, buraların patronu benim diyor. Rusya'nın bir takım yorumlara göre orta ve uzun vadede Rusya'nın bunu sürdürmesi mümkün değil. Muhtemelen bunun sonuçları olacaktır. Her tarafa saldıran, işgal eden bir ülkenin ilelebet sürmesi mümkün değil'' ifadelerini kullandı. Ocaktan şöyle devam etti:

''Günümüzde silahlı güçle Rusya'yı durdurmak pek mümkün gibi görünmüyor. Batı İttifakı buradan bir ders almışsa enerji konusunda alternatif çözümler üretebilirse ki üretecektir. Şuan konuştukları da öyle bir şey ekonomik anlamda Rusya'nın eliniz zayıflattıkları adımları attıkları an bugün yarın olmaz belki ama orta ve uzun vadede Rusya'yı durdurabilecek en önemli şey bu adım olacaktır.''

EKONOMİDE İKTİDARIN ZORLANACAĞI BİR SÜRECE GİDİYORUZ

Bakan Nebati'nin gelmesiyle birlikte ekonomik kurgumuzun tamamen Rusya ve Ukrayna'dan gelen turistlerin bırakacağı dövize göre ayarlandığını dile getiren Taşgetiren, ''Dün en çok değer kaybeden ülke parası Türkiye'nin parası. Rus rublesinden bile daha fazla değer kaybetmişiz. Rusya'dan Ukrayna'dan gelen turist 30 35 milyar dolarlık bir döviz girişi yapacak, döviz açığımız kapanacak, dış ticaret açığımız kapanacak. Döviz fazlası olacağı için döviz artmayacak deniyordu. Böyle gittiği takdirde ilk ödemelerde 20 milyar liralık bir döviz kuru farkından dolayı hazineden mevduat sahiplerine para ödeneceği söyleniyor. Tabi hesap tutmazsa bütün ekonomi modeli yere çakılacak'' dedi. Taşgetiren sözlerine şunları ekledi:

''Petrol fiyatlarının dünyada yükseliyor olmasının bize maliyeti olacak. Ekonomi konusunda yaz umudu puslu bir gelecek oldu. Buğday ithali, un olarak ihraç ediliyordu. İhraç alanında bir tıkanma söz olacağı söyleniyor. Ekonomide vatandaşın da iktidarın da işinin daha da zorlanacağı bir sürece doğru ilerlediğimiz ifade ediliyor.''



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz