Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

TARİHTE BUGÜN... OSMANLI ORDUSU İNGİLİZLERİ GAZZE´DEN PÜSKÜRTTÜ(26 MART 1917)

Osmanlı birlikleri I.Gazze Muharebesinde İngilizleri yenilgiye uğrattı.

TARİHTE BUGÜN...  OSMANLI ORDUSU İNGİLİZLERİ GAZZE´DEN PÜSKÜRTTÜ(26 MART 1917)

I.Gazze Muharebesinde İngilizler Yenildiler (1917)

Kanal Harekatının başarısızlığı sonrasında İngilizler sekiz aylık zorlu bir mücadelenin ardından Osmanlı Kuvvetlerini Sina yarımadasından çıkarmışlardı. İngilizlerin yeni hedefi Gazze´nin ele geçirilmesiydi. Çünkü Gazze;  Arabistan, Irak ve Filistin bölgesinin kilidi niteliğindeydi.

İngilizler Gazze´yi ele geçirmek amacıyla 26 Mart 1917´de bir saldırı ve kuşatma harekatı başlattılar. Alman Von Kress Paşa´nın komutasındaki Osmanlı Ordusu ise erzaksız ve yorgundur. Anadolu ve Irak´tan takviye birliklerin gelmesi beklenmekte, bu bağlamda Gazze´ye Çanakkale Cephesi´nde savaşmış askerler ve alaylar da gönderilmektedir. Her iki tarafında güçlerini burada pekiştirmesiyle İngilizlerle 7 ay 11 gün sürecek olan ?Gazze Muharebeleri? 26 Mart 1917´de başlamıştır.

Ani bir baskınla gerçekleşen ilk İngiliz taarruzu, donanma, zırhlı otomobiller, uçaklar ve süvari kıtalarıyla desteklenen kara piyadeleriyle yapılmıştır. ?Birinci Gazze Muharebesi? bu şartlar altında Osmanlı askerlerinin süngü hücumuyla zaferle neticelenmiştir.

Kaynak: dunyabulteni.net



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz