Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Tarihte Bugün... Kaddafi'nin Öldürülmesi.. Sağ yakalandı linç edildi

Libya'nın 42 yıllık diktatörü Muammer Kaddafi, memleketi Sirte'de öldürüldü. Yaralı ele geçen Kaddafi, muhaliflerce linç edildi, kamyonete konulan yüklenen cesedi gizli bir yere götürüldü

Tarihte Bugün... Kaddafi

Sabah Gazetesi'nde yayınlanan 21.10.2011 tarihli "konuya dair" yazı...

Tunus'ta başladıktan sonra Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya yayılan Arap Baharı, iki diktatörü devirdikten sonra Libya lideri Muammer Kaddafi'nin canına mal oldu. Libya'da 7 aydır devam eden isyandan sonra muhalifler, eski liderleri Kaddafi'yi linç etti. Libya'da 42 yıllık diktatörlüğü iki ay önce son bulan Muammer Kaddafi, sığındığı son kalesi Sirte'de ağır çatışmaların ardından yaralı olarak yakalandı. Tamamen düşmek üzere olan kentten ayrılmak üzere olan Kaddafi'nin konvoyu NATO savaş uçakları tarafından vuruldu. Fransa, Kaddafi konvoyunun kendi uçakları tarafından vurulduğunu açıkladı. Doğduğu kentte yaralı bir şekilde yakalanan eski diktatör, daha sonra Misrata'ya götürüldü. Kaddafi yakalandığında üzerinden altın tabancası çıktı.

YARALI YAKALANDI
Yayınlanan videolarda, muhaliflerin ele geçirdiği Kaddafi'nin kanlar içinde olduğu ancak yürüyebildiği görülüyordu. El Cezire'nin yayınladığı görüntülerde, Kaddafi kalabalık bir muhalif grup tarafından tartaklanıyor. İsyancılardan biri, elindeki tabancanın kabzası ile Kaddafi'nin başına vuruyor. Muhaliflere direnmeye ve bağırmaya çalışan tişörtü ve yüzü kan içindeki Kaddafi, sürüklenerek bir kamyonete bindiriliyor.

SON GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI
Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin ölmeden önceki son görüntüleri de ortaya çıktı. Kaddafi'nin son anlarının görüntüleri de ortaya çıktı. Görüntülerde yerde sürüklenen Kaddafi'nin hala yaşadığı görülüyor. Onlarca kişinin ağır yaralı bedenini yerlerde sürüklediği Kaddafi, son nefesinde bile çevresindeki insanları azarlarken görülüyor.

CESEDİ TEKMELENDİ
Kamyonette 7 aydır devirmeye çalıştıkları eski liderlerinin yanında poz veren muhalifler zafer çığlıkları attı. Muhaliflerin daha sonra cep telefonlarıyla çektiği 20 saniyelik videolarda, öldüğü anlaşılan Kaddafi'nin elbiseleri parçalanmış yarı çıplak cesedi görülüyor. Kaddafi'nin cansız bedenini tekmeleyen muhalifler, zafer çığlıkları atarak havaya ateş açıyor.

LİNÇ ŞÜPHESİ
Daha sonra bir kamyonete konulan Kaddafi'nin cansız bedeninin güvenlik nedeni ile açıklanmayan başka bir yere götürüldüğü açıklandı. Sağ olarak yakalandıktan sonra nasıl öldüğüne dair resmi bir açıklama yapılmayan Kaddafi'nin, öfkeli muhalifler tarafından linç edildiği düşünülüyor.

42 YILLIK İKTİDAR KANALİZASYONDA SON BULDU
* 7 Haziran 1942: Tam ismi Muammer Muhammed Abdüsselam Ebû Minyâr olan Kaddafi, Sirte kentinde doğdu.
* 1 Eylül 1969: Kaddafi, Kral İdris es- Senûsî'yi devirerek Libya'nın lideri olduğunda henüz 27 yaşındaydı.
* İktidarı boyunca Arapları birleştirme çabalarını sürdüren Kaddafi, 1969'da Mısır'la, 1974'te Tunus'la, 1975'te Cezayir'le, 1984'te de Tunus'la 'birleşme' anlaşmaları imzaladı. Ancak bu anlaşmalardan hiçbiri hayata geçirilemedi.
* 1976'da ünlü "Yeşil Kitab"ını kaleme aldı. Hemen ardından, 1977'de "Libya'nın kabile temelinde cumhuriyetçiklere bölünmesi" anlamına gelen 'Cemâhiriyye' yönetimini ilân etti.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz