Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Tarihte Bu gün... Mahmut Şevket Paşa düzenlenen bir suikast ile öldürüldü

31 Mart ayaklanmasını bastıran Harekat Ordusu´nun komutanı, Sadrazam ve Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşa düzenlenen bir suikast ile öldürüldü

Tarihte Bu gün... Mahmut Şevket Paşa düzenlenen bir suikast ile öldürüldü

11 Haziran 1913:günü, 31 Mart ayaklanmasını bastıran Harekat Ordusu´nun komutanı, Sadrazam ve Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşa düzenlenen bir suikast ile öldürüldü.

Meşrutiyeti zorla dayatan ve Halife´nin etkinliğini azaltmak isteyen İttihat ve Terakki´nin eylemlerine karşı bir gurup asker, bürokrat, siyasetçi ve alimin başlattığı eylemi kanlı bir şekilde bastırma niyetinde olan İttihatçılar Padişah´tan da bağımsız bir şekilde yine kendileri gibi İttihatçı olan Selanik´teki 3. Ordu Komutanı Mahmut Şevket Paşa´yı çağırırlar.

Mahmut Şevket Paşa kendisinden bekleneni fazlasıyla yerine getirecek kadar gözü kara bir İttihatçıdır ve muhalif bir hareketi mümkün olan en sert ve en kanlı bir şekilde bastıracak kadar öfkelidir. Nihayet beklenen olmuş ve İttihat ve Terakki muhalifleri şiddetle dağıtılmış, orada öldürülenlerin yanısıra yakalananlar da idam edilmişlerdir. İttihatçıların ve Mahmut Şevket´in yaptıkları bununla da sınırlı kalmamış Osmanlı´nın son şansı olan II. Abdülhamit İttihatçılara ayak diremenin bedelini ödeyerek tahttan indirilmiş öldürmekten son anda vazgeçen İttihatçıların insaflı kararıyla ailesi ile beraber Selanik´e sürgüne gönderilmiştir.

Mahmut Şevket bunca keyfiliğin bedelini suikaste uğrayarak canıyla ödemiştir. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER