Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Tam yeri gelmişken, bir kez daha!..

Adnan Öksüz - 08.10.2018

Tam yeri gelmişken, bir kez daha!..

Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan şunu söyledi: ?Evet, bir dönem Türkiye savunmadan tarıma her şeyini Amerika´ya teslim etmiştir. Türkiye bu felaketi tek parti CHP ve milli şefi İnönü döneminde yaşamıştır??

Tam da bu noktada bir hatırlatmada bulunmak istiyorum;

27 Aralık 1949 tarihinde, yani İsmet İnönü?nün Cumhurbaşkanlığı döneminde, yani Türkiye´nin savunmadan tarıma her şeyini Amerika´ya teslim ettiği tarihlerde şöyle bir gelişme yaşandı. Sırayla gidelim mi;

1) 1949´da, yani Milli Şef İsmet İnönü döneminde, ABD ile imzalanan ikili anlaşma gereği, sekiz kişiden oluşan bir Eğitim Komisyonu kuruldu.

2) Bu komisyonun adı Fulbright Eğitim Komisyonu idi.

3) Türk çocuklarının eğitimi resmen Amerikalılara teslim edildi.

4) Sekiz üyeden dördü Amerikalı, dördü de Türk´tü.

 

5) Bu komisyonun görevi, Türk çocuklarının ilk, orta ve lisede okuyacağı derslerin müfredatını yani programlarını belirlemekti. Gençler bir ulusun geleceği demek değil midir? Türk ulusunun geleceği olan gençlerin eğitimi, yarısı Amerikalılardan oluşan bir komisyona bırakılıyordu.

6) Bu kadarla da kalsa iyi; komisyon herhangi bir konuda karar verirken oylar 4 evet, 4 hayır çıkarsa ne olacaktı? Çözüme bakınız; o tarihte Ankara´da bulunan Amerikan Büyükelçisi´nin vereceği oy, belirleyici olacaktı. Bu kadar yani?

7) Çok açık değil mi, Türk gençlerinin ne tür bir eğitimden geçeceği, derslerde hangi konuları ne tür boyutlarda öğreneceği, Amerikalılara bırakıldı. Şu yorum haksız mı; ?Bu tür bir uygulamayı, ancak sömürge ülkelerinde görebilirsiniz!?

8) O tarihten günümüze kadar olan süreçte kurulan hükümetlerin hiçbirisi, bu anlaşmayı ortadan kaldırmayı düşünmedi.

9) 27 Mayıs 1960 İhtilali´ni yapanlar, kendilerini ?devrimci´ olarak niteleyenler, Fulbright Eğitim Komisyonu´nu ortadan kaldır(a)madılar!

 

10) Atatürkçü ve halkçı olarak bilinen Bülent Ecevit, beş kez başbakan oldu, beş kez hükümet kurdu. Neden Fulbright Eğitim Komisyonu´nun sonunu getirmedi?

11) 27 Aralık 1949 tarihinde kurulmuş olan Fulbright Eğitim Komisyonu, 69 yıldır aralıksız yürürlükte.

12) Bu köşeden ilgili, yetkili isimlere defaten yaptığım çağrılar, üzülerek ifade etmek istiyorum ki cevapsız kaldı. Tıpkı, 28 Şubat Darbesi döneminde kapısına kilit vurulan, (eski) Başbakanlığa (Vakıflar Genel Müdürlüğü´ne) bağlı olarak faaliyet gösteren, benim de öğrencilik dönemimde kaldığım, devlet yurtları olan Vakıf Öğrenci Yurtlarının yeniden açılmasına yönelik yaptığım sayısız çağrı gibi?

***

O halde?

O halde gelin, 1949´da, yani Milli Şef İsmet İnönü döneminde, ABD ile imzalanan ikili anlaşma gereği, sekiz kişiden oluşan Fulbright Eğitim Komisyonu´nu tamamen ortadan kaldıralım!

Bu da hiç kuşkusuz, yerli ve milli bir yükümlülüktür.

KİMSE ?BU KOMİSYONU LAĞVETTİK!? DEMİYOR!

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi´nin ilk Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, bir toplantıda Fulbright Eğitim Komisyonu hakkındaki bir soruya karşılık şu cevabı verdi:

?Şimdi bakın, Ful ve Bright ne güzel isim değil mi? Koyarken düşünmüşler. Fulbright Komisyonu, şehir efsanesi değil, bu ülke efsanesidir. Gerçekten bir şey yapıyorsak bunu biz yapıyoruz. Ben Ankaralı bir ülkenin evladıyım. Bunu Ankaralılar yapıyor emin olun, bunu yapmayan da biziz. Bunu Erzurumlular, İzmirliler yapıyor. Elbette bazı dışsal faktörler harekete geçmek isteyecektir. Bu dışsal faktörler bizi etkilemek isteyecektir, ben onların kendi vazifeleri ile meşgul olduklarını düşünüyorum. Bizim milli vazifemiz var, bu ülkeye borcumuz var. Bizim defterimizde böyle bir şey yazmıyor.?

TÜRKİYE FULBRİGHT EĞİTİM KOMİSYONU YÖNETİM KURULU ÜYELERİ KİMLER?

İşte son güncellenen/bilinen Fulbright Eğitim Komisyonu Türk ve Amerikalı üyeleri;

* Funda Kocabıyık; Milli Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Birimi Genel Müdürü.

* Ayşegül Gökçen Karaarslan; Dışişleri Bakanlığı Kültürel Diplomasi Genel Müdür Yardımcılığı Genel Müdür Yardımcısı Vekili.

 

* Doç. Dr. Mehmet Akif Kireççi; Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi.

* Prof. Dr. Muhsin Kar; Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü.

* Aslı Başgöz; White&Case LLP Uluslararası Hukuk Bürosu Kıdemli Ortak Avukat.

* John Thomas McCarthy; ING Bank Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı.

* ScottWeinhold; Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müsteşarı.

* Jeffrey J. Anderson; Amerika Birleşik Devletleri İstanbul Başkonsolosluğu Basın ve Halkla İlişkiler Müsteşarı.

 

İNGİLİZ DİPLOMAT NE ANLATTI?

Eski milletvekili Ufuk Uras, bir TV kanalında anlattı;

?Bir İngiliz diplomattan dinledim! İki portakal var... İki kardeş arasında bölüşülecek... Normalde biri birine diğeri de öteki kardeşin... Ama o arada kardeşlere soruyorlar; portakalı aldığınızda ne yapacaksınız? diye? Kardeşlerden biri, ?suyunu içeceğim? derken diğer kardeş ?portakalın kabuğu lazım? diyor. O zaman işler değişiyor ve kazanç 2 katına çıkmış oluyor...?

***

Ufuk Uras´tan bu anekdotu dinledikten sonra içimden şu üç kelime geçti: ?Vay İngiliz vay!?



Anahtar Kelimeler: yeri gelmişken daha

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz