Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Taliban'dan Erdoğan'a çağrı: Bize asker değil mühendis gönderin

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afganistan’ın yeniden inşası için asker değil mühendis göndermesini istediklerini belirtti.

Taliban

Karar.com'dan Selman Cömert'in "konuya dair" haberi...

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, İstiklal gazetesinden Turan Kışlakçı’nın 14 Temmuz 2021 tarihli köşe yazısında kendisine atfedilen Suriyeli muhalifleri “küçük düşürücü” ifadeleri yalanladı. Kışlakçı’ya demeç vermediğini, yazıda paylaşılan çoğu ifadenin daha önce Taliban medyasında yer aldığını belirten Zabihullah, “(Türkiye’yle) en azından Libya’daki Trablus hükümetiyle olan ilişkileri gibi bir ilişki geliştirebiliriz” sözlerinin de kendisine ait olmadığını söyledi.

Hafta ortasında İstiklal gazetesinden Turan Kışlakçı köşe yazısında Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit’le yaptığı röportaja yer vermişti. Röportajda Zabihullah’ın “Türk tarafı bize halen Suriyeli muhalif gruplara davrandığı gibi davranıyor” ifadesi kamuoyunda büyük yankı getirdi.

14 Temmuz tarihli yazıda, ayrıca, Zabihullah’ın ifadesi olarak lanse edilen “(Türkiye’yle) en azından Libya’daki Trablus hükümetiyle olan ilişkileri gibi bir ilişki geliştirebiliriz” cümlesi yer almıştı. Ancak Zabihullah Mücahit, Kışlakçı’nın yazısında yer verdiği Suriyeli muhalif ve Trablus hükümetiyle ilgili ifadeleri kullanmadığını söyledi.

“SURİYE VE LİBYA'YLA İLGİLİ İFADELER BANA AİT DEĞİL”

Arabi21’e konuşan Zabihullah Mücahit, Suriyeli muhalif gruplarla ilgili “küçük düşürücü” ifadelerin kendisine ait olmadığını kaydetti. Zabihullah, “Suriyeli muhalif ve Trablus hükümeti hususunda benim ağzımdan söylenenler asılsızdır. Bunları ben söylemedim ve yazıda bahsedilenler uygunsuzdur” dedi.

Zabihullah, “Ayrıca böyle bir konu hakkında konuşmamıza da gerek yok, bu şekilde diğerlerini küçümsemiş oluruz. Bunları ben söylemedim ve bu açıklamaları ben yapmadım” dedi.

“KIŞLAKÇI’YA RÖPORTAJ VERMEDİM”

Aynı zamanda röportajı gerçekleştiren Kudame Halid imzalı başka bir haberde Zabihullah Mücahit, İstiklal gazetesinden Turan Kışlakçı’nın köşesinde paylaştığı “Taliban Sözcüsü Zabihullah ile Röportaj” yazısındaki ifadelerin daha önce Taliban medyasında yayınlanan sözler olduğunu belirtirken, Kışlakçı’ya röportaj vermediğini açıkladı.

“AFGANİSTAN’DAKİ TÜRK VARLIĞI NE YAZIK Kİ ABD’NİN ARZUSU”

Türkiye ve Afganistan’ın arasında güçlü bağlar kurmak istedikleri söyleyen Zabihullah, “(Türkiye’yle) dostuz, kardeşiz. Onlar bizim din, inanç ve doktrin ortağımızdır” dedi. Ancak Zabihullah, Ankara’nın “Türk kuvvetlerini Afganistan’da tutmaya çalışmasından üzüntü duyduklarını” dile getirdi. Bu şekilde Afganistan’ın bağımsızlığını ihlal edildiğini belirten Taliban sözcüsü, bunun yalnızca İslam ülkeleri arasındaki sözleşmelere değil, dünya ülkeleri arasındaki sözleşmelere de aykırı olduğunu söyledi.

Zabihullah şöyle devam etti: “Ayrıca topraklarımızdaki Türk varlığı ne yazık ki Amerikalıların isteği üzerine olmuştur.”

“İLİŞKİLERİN SÜRDÜRÜLEBİLMESİ İÇİN TÜRKİYE ÇEKİLSİN”

Zabihullah, Türkiye’yle uzlaşma konusunda, Doha’daki görüşmelerde Ankara’nın tutumunun iki ülke ilişkileri için de doğru olmadığını ve ilişkilerin sürdürülebilmesi için Türkiye’nin Afganistan’daki askeri varlığını geri çekmesi gerektiğini söyledi.

Dini birlikten dolayı Afganistan’daki Türk askerleriyle karşı karşıya gelmekten kaçındıklarını dile getiren Taliban sözcüsü, “Şu an bizim açımızdan Türkiye’yle bir sorun yok, ancak onlar askerlerini ülkemizde tutarak başarısız ve uygunsuz bir yol izledi” dedi.

"ERDOĞAN, ASKER DEĞİL MÜHENDİS GÖNDERSİN”

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mesaj olarak Afgan halkının yanında olmasını ve Afganistan’ın yeniden inşası için katkıda bulunmasını istediklerini söyledi.

Afganistan’ın yıllardır yok edildiğini, ülkenin insani ve İslami yardıma ihtiyacı olduğunu söyleyen Zabihullah, “Erdoğan liderliğindeki Türkiye’den vatanımızın inşasında bize yardımcı olacak mühendisler göndererek katkıda bulunmasını; yoksulluğa direnmemize, konut sağlamamıza yardımcı olmasını ve halkımızın başına gelen yıkıma son vermesini istiyoruz” dedi.

Türk askerlerinin Kabil’de kalmasını Türk halkıyla ortak noktalarını temsil etmediğini belirten Zabihullah, “Erdoğan’dan tutumunu değiştirmesini, ülkesinin askerlerini geri çekmesini ve bize asker değil; mühendis, ekonomist, tüccar ve insani yardım göndermesini istiyoruz” dedi.

“AFGANİSTAN’DAN ÇEKİLEN İLK ÜLKE TÜRKİYE OLMALIYDI”

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, “Türk kuvvetlerinin yurdumuzda kalması açık ve net bir müdahaledir ve iki ülkenini ilkelerine aykırıdır. Bu, din ve inancın Türk halkıyla bizi birleştirdiği ve birçok ortak noktayı paylaştığı bir dine yakışmaz. Güçlerini ülkemizden ilk çeken, Afganların vatanlarını birleştirmesine ilk izin veren ve bize yardım eden ilk Türkiye olmalıydı” dedi.

Arabi21’e verdiği röportajda Kabil’in Kandahar’daki önemli bölgeleri kontrol altına aldığı iddiasını reddeden Zabihullah, Taliban’ın Afganistan topraklarının yüzde 85’ini kontrol ettiğini teyit ederek “…Spin Boldak kasabasının ve (Pakistan sınırındaki) Kandahar vilayetine geçişlerin idaresi bizim elimizde. Düşman buraları tekrar ele geçiremedi” dedi.

“İÇ SAVAŞ İSTEMİYORUZ”

Afganistan’da iç savaş ve anlaşmazlık istemediklerini belirten Zabihullah, “(Geçmişte) Amerikalılarla işbirliği yapanların izini sürmüyoruz. Çünkü onların Afgan olduklarını, hata yaptıklarını ve geçmişte yaptıklarından tövbe ederlerse Afganistan’da kalmalarında bir sorun olmadığını biliyoruz” dedi.

Zabihullah, 20 yıllık işgalin ardından ABD’nin Afganistan’dan çekilmesini ve Taliban’ın ülkedeki kontrolünü hızla sağlayabilmesini halkın desteğine borçlu olduklarını söyledi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER