Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Tabanda ittifak sıkıntısı

Anketlerin masaya oturttuğu ankara ittifakı, adayları ve teşkilatı ikna edemiyor

Tabanda ittifak sıkıntısı

İstanbul, Ankara ve İzmir´e karşın AKP´nin, son seçimlerde beşinci parti olan MHP adayını desteklemesi istenilen Manisa, Isparta, Mersin, Adana ve Osmaniye´de tabanda ittifak sıkıntısı yaşanıyor. Teşkilatlardan milletvekillerine ?Kendi adayımızı destekleyip demokratik rekabetle seçime girelim? mesajları geliyor.

Cumhurbaşkanlığı sistemi bozulmasın diye Ankara, İstanbul ve İzmir´de aday çıkarmayacağını açıklayan MHP´nin masaya koyduğu, dördüncü ve beşinci sırada olduğu Manisa, Isparta, Mersin, Adana ve Osmaniye´de AKP tabana ve teşkilatlarında ?İttifakı içselleştirememe? sıkıntısı yaşanıyor. MHP adayının desteklenmesi düşünülen beş ilde ittifak yapmanın ve seçime kadar sürecek olan sıkıntıların nedeni ise 24 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan şu sonuçlardan kaynaklanıyor.

 İTTİFAKI ZORLAYACAK ÜÇ KOMŞU İL

AKP´nin, MHP adayını desteklemesi istenilen Adana´da 5 ay önceki 24 Haziran milletvekili seçimlerinde MHP, 11,64 ile AKP, CHP, HDP ve İYİ Parti´den sonra 5. parti konumunda bulunuyor. Cumhur İttifakı´nın AKP ile toplam oyu ise Adana´da yüzde 46,03 oyu bulunuyor. 30 Mart 2014 belediye seçimlerinde ise MHP adayı Hüseyin Sözlü Adana´yı yüzde 33,6 ile alırken, AKP ise yüzde 32 ile belediyeye çok yakın duruyor. İki partinin ittifakının tavanda tutmaması durumunda hemen ardından CHP yüzde 25 ile göze çarpıyor. Osmaniye´de ise MHP, 24 Haziran´da yüzde 31,91 ile AKP´nin ardından ikinci sırada bulunuyor. Bu iki ilde de AKP tabanının tavanda yapılan ittifaka karşı tabanda blok olarak MHP´ye oy vermek yerine kendi adaylarının çıkarılması için milletvekillerine baskı yaptığı kaydediliyor. Mersin´de ise Millet İttifakı yüzde 41,58 ile birinci olurken, iktidarın aday göstermeyerek ortağını desteklemesi istenilen bu ilde MHP, 24 Haziran´da yüzde 12,66 ile AKP, CHP, HDP ve İYİ Parti´nin ardından 5. sırada yer alıyor.

 

 

 

ERDOĞAN´IN EN ÇOK İSTEDİĞİ İLLERDEN BİRİ

Ve Manisa... 24 Haziran´da MHP bu ilde yüzde 11,36 ile dördüncü parti. MHP´li başkan Cengiz Ergün bu ilde, AKP´ye karşı CHP´li tabanın desteğiyle 2014´te belediye başkanı seçilmişti. Şimdi aynı desteği alacağı meçhul. Buna karşın demokrat kitlenin fazla olduğu Manisa´da 31 Mart´ta AKP´nin, MHP tabanından da oy alabileceğini düşündüğü güçlü ismi Selçuk Özdağ, uzun süredir adaylık çalışması yürütüyor. Son iki dönemdir AKP´nin kaybettiği Manisa, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın da en çok istediği iller arasında bulunuyor. Yine Isparta´da da MHP, son seçimlerde yüzde 13,03 ile dördüncü parti. Adı geçen bu illerinden tamamında AKP birinci parti konumunda oy alıyor.



Anahtar Kelimeler: Tabanda ittifak sıkıntısı

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER