Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

SUYA DAİR… Su Kanunu ve Su Meclisi

SU KANUNU aciliyet arzeden bir konudur ve tez elden neticeye ulaşılması gerekir. Su Kanunu’nun konunun uzmanları tarafından çok katılımcı bir masada etraflıca ele alınarak hazırlanması önemlidir.

SUYA DAİR… Su Kanunu ve Su Meclisi

Teknokrat yazar Yusuf Tosun yazdı;

Su Kanunu ve Su Meclisi

Geçtiğimiz haftalarda 1. Su Şurası toplandı ve Cumhurbaşkanımız burada yaptığı konuşmada Su Kanununun hazırlanacağı ile ilgili açıklamalar yaptı. Son 5-6 yıldır Su Kanunu konuşuluyor ama henüz somut bir neticeye ulaşılmadı.

Bugün yaşadığımız su sıkıntısı ve de su kıtlığı ile alakalı temel problem ‘su yönetimi’dir. Çünkü suyu yönetmek su kaynaklarını geliştirmek ve korumaktan daha önemli bir hale geldi. Bu nedenle SU KANUNU aciliyet arzeden bir konudur ve tez elden neticeye ulaşılması gerekir. Su Kanunu’nun konunun uzmanları tarafından çok katılımcı bir masada etraflıca ele alınarak hazırlanması önemlidir. Su Kanunu süreci hızlanmalıdır.

Buna ilave olarak kadim geleneklerimizde yer alan bir de ‘SU MECLİSİ’ önerimiz vardır.

İzah edelim:

Kur’an-ı Kerim’de su ile ilgili birçok ayet vardır. Bu ayetlerin gizemi ve de işaret ettiği anlam her geçen gün kendini yeniliyor adeta. Dün olduğu gibi bugün de önümüzü aydınlatıyor. Ama istifade etmesini bilmek lazım.

Bakın ne diyor İsviçre kökenli mimar ve öğretim üyesi Jean Robert:

‘Kur’an’daki suyla ilgili ayetler belki de birçok İslam ülkesinde su çok sınırlı olduğu için ibret vericidir ve bu ülkelerde yeniden şekillendirici politikalar için, hala yaşayan bir ilham kaynağıdır.’ (1)

Müslümanların İspanya’dan sürülmesinin ardından Valencia isminde bir bölgede çok az Müslüman kalır. Her nedense buradaki Müslüman azınlığa pek müdahale edilmez ve Valencia’daki Müslümanlar uzun süre dinlerinin gereklerini yerine getirmeye ve öteden beri var olan geleneklerini sürdürmeye çalışırlar. Buradaki su kanunları birçok araştırmacı gibi İsviçre kökenli mimar ve öğretim üyesi Jean Robert’in de dikkatini çeker ve Suyun Ekonomi-Politiği adlı kitabında bu konudan şöyle bahseder:

‘Haftanın belirli günlerinde çiftçiler beş yüz yıl önce caminin önünde toplandıkları gibi Valencia katedralinin sundurmasında toplanıyorlar. Taleplerini ve şikâyetlerini kaynakları, kanalların durumunu denetleyen ve sulama takvimini düzenleyen halkın su meclisine iletiyorlar.’

Ve devamında J. Robert diyor ki;

‘Bunun gibi tarihsel örneklerden yola çıkılarak biz de her toplum için bir SU MECLİSİ kurulmasını önerebiliriz.’(4)

Su Meclisi fikri Su Kanunu yanısıra su yönetimi anlamında yaşadığımız paradoksa bir ilham olabilir gerçekten. Tabii ülke koşulları ve su kaynakları göz önünde bulundurularak su meclisleri oluşturulabilir. Örneğin havza yönetimi bazında resmi ve sivil farklı kesimlerin katılımıyla Su Meclisleri gerçekleştirmek mümkün.

Ayrıca belediyeler de resmi ve sivil farklı katmanlardan oluşan ilgili kişi, kurum ve kuruluşların katılımıyla SU MECLİSLERİ oluşturabilirler.

Su Kanunu ve Su Meclisi, su yönetimi için birbirini tamamlayan iki önemli adımdır ve umarız tez elden tesis edilir.

 

Kaynak:

  1. Suyun Ekonomi-Politiği, Jean Robert, Ütopya Yayınları, S:132
  2. Suyun Ekonomi-Politiği, Jean Robert, Ütopya Yayınları, S:133

 

Kaynak: /yusuftosun.com



Anahtar Kelimeler: Kanunu Meclisi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER