Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Suudilerin Rusya’ya ültimatomu, Opec’i zora soktu

“Suudi Arabistan Rusya'ya ültimatom verdi, Opec+ anlaşması zora girdi.” Bu iddia Bloomberg ajansından geldi

Suudilerin Rusya’ya ültimatomu, Opec’i zora soktu

“Suudi Arabistan Rusya'ya ültimatom verdi, Opec+ anlaşması zora girdi.” Bu iddia Bloomberg ajansından geldi. İsmi açıklanmayan kaynaklara dayandırılan haberde, Suudi Arabistan'n, Rusya'nın petrol üretiminde tüm ülkelerden daha fazla kısıntıya gitmesini talep ettiği, Moskova'nın üretimi günde 1,5 milyon varil azaltması konusunda yaşanan anlaşmazlığın tarafların el sıkışmasının önünü tıkadığı belirtildi.

Tarafların, üretimin toplamda günde 10 milyon varil azaltılmasına dair uzlaşı sağladıkları, ancak üretim kısıntısının ülkelere göre dağılımıyla ilgili anlaşmaya varılmamasının süreci zora soktuğu öne sürüldü.

Suudi Arabistan'ın kağıt üzerinde 3 milyon varil ile en fazla kısıntıya gitmeyi teklif ettiği, fakat OPEC ülkelerinin üretimi artırdığı, Moskova'nın ise üretim artışına gitmediği dönemdeki rakamlar üzerinden hesaplama yapılması konusunda diretmesinin anlaşmazlığa yol açtığı belirtiliyor. 
 
6 Nisan'da yapılması beklenen Opec+ toplantısı 9 Nisan'a ertelenmişti.

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Başkanı Kiril Dmitriyev ise, OPEC+ anlaşmasının birçok kişinin düşündüğünden çok daha yakın olduğunu söyledi.

Video konferans yoluyla yapılacak OPEC+ görüşmesi öncesinde CNBC'ye konuşan Dmitriyev, "Rusya anlaşmaya sadık. Suudi Arabistan ile birlikte uzun bir yol kat ettik, birçok zorluğun üstesinden geldik. Birçok kişi üretimin kısıtlanması yönündeki ilk anlaşmanın sağlanacağına şüpheyle bakıyordu, ama biz başarmıştık" dedi.

Bu arada Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve üretici ülkeler arasındaki toplantının 9 Nisan'a ertelendiğini bildirdi. Peskov, "Petrol piyasasının istikrara kavuşturulması için daha önce koordinasyon sürecinde yer almayan ülkelere ihtiyaç var" dedi. Peskov, "Video-konferans, teknik nedenlerden dolayı perşembe gününe ertelendi. Toplantı için hazırlık yapılıyor." dedi.



Anahtar Kelimeler: Suudilerin Rusya’ ültimatomu soktu

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER