Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Suudi petrol devi Aramco’nun kârı yarı yarıya azaldı

Suudi Arabistan merkezli Aramco şirketi, 2020 yılının ikinci çeyreğindeki net kârında geçen yıla göre yüzde 73,4 kayıp verdi.

Suudi petrol devi Aramco’nun kârı yarı yarıya azaldı

Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan merkezli Aramco şirketi, 2020 yılının ikinci çeyreğindeki net kârında geçen yıla göre yüzde 73,4 kayıp verdi.

Dünya ekonomisini sarsan Covid-19 salgının ve Rusya-Suudi Arabistan petrol fiyat savaşı Aramco şirketini negatif yönde etkiledi.

Şirket CEO'su Amin Nasser yaptığı yazılı açıklamada, "Azalan talep ve düşük petrol fiyatları ile bağlantılı kargaşa ikinci çeyrek sonuçlarımıza yansıdı" dedi.

Çoğunluğu Suudi Arabistan devletine ait olan Aramco, Nisan-Haziran 2020 için yaklaşık 6,6 milyar dolar net kâr açıkladı. Geçen yıl aynı dönem için bu rakam 24,7 milyar dolardı.

Aramco'nun yılın ilk yarısındaki net kârı geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 50,5'lik bir düşüşle 46,9 milyar dolardan 23,2 milyar dolara geriledi.

Ancak dünyanın en değerli şirketlerinden biri olan Aramco, petrole olan talebin düşmesi nedeniyle önemli kayıplar yaşayan diğer birçok uluslararası enerji devinden daha iyi durumda.

Petrol üretiminde Suudi Arabistan-Rusya çekişmesi

Suudi Arabistan'ın domine ettiği OPEC ülkeleri geçtiğimiz aylarda dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz ihracatçılarından olan Rusya ile fiyat konusunda anlaşamayınca, azalan talep sonrası fiyatların daha düşmesine neden oldu. Suudi Arabistan 2019 boyunca günlük ortalama 10 milyon varilin altında üretim yaparken şubat ayında bu oranı 13 milyon varile çıkaracağını açıklamıştı.

Son beş senedir varil fiyatı ortalama 50 Dolar civarında seyreden Brent petrolü, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ve azalan talep nedeniyle "son 20 senenin en düşük seviyesine" gerileyerek mart ayı sonunda 21.76 dolara kadar düşmüştü.

ABD'nin ürettiği Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatıysa yüzde 7 değer kaybederek 19.41 dolardan işlem görmüştü. Bu rakamlar son 20 senenin en düşük fiyatları olarak dikkat çekmişti.



Anahtar Kelimeler: Suudi petrol Aramco’ yarıya azaldı

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER