Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Suudi Arabistan'dan tartışmalı karar: Kâbe'ye el ve yüz sürmek yasak

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı mültezeme, Hacer’ül Esved ve Kabe’nin duvarlarına el ve yüz sürülmesini yasakladı. Pandemi döneminde başlayan yasağın kalıcı hale gelmesine tepki gösterenler de oldu.

Suudi Arabistan

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını nedeniyle Suudi Arabistan Hac ve Umre ziyaretlerini durdurmuş ardından da belirli kısıtlamalarla açmıştı.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı Kabe'deki tavaf koşullarına yeni düzenlemeler getirdi. Öteden beri tartışmalı olan Kâbe'ye, Hacer’ül Esved'e ve mültezeme el ve yüz sürme yasaklandı.

Osmanlı’nın Beytullah’a saygı olarak yaptığı tarihi revakların sökülmesinin başlattığı tartışmalar devam ederken söz konusu yasağa tepki gösterenler de oldu.

TARTIŞMALAR BAŞLADI

Müslümanlar arasında bazı gruplar Kâbe'ye, Hacer'ül Esved'e ve mültezeme el sürülmesini doğru bulmazken bazıları da Haccın ve tavafın şartlarından görüyordu.

Söz konusu yeniliğe karşı çıkan Hacı adayları böyle tartışmaları kararların Müslüman ülkelerin dini otoritelerine sorularak, istişare yoluyla alınmasını istedi.

Karşı çıkan vatandaşlar binlerce yıllık geleneğin sona ermesine tepki gösterdi.

Öte yandan İslâm tarihinde Hacer'ül Esved'e el ve yüz sürmenin putperestlikle itham edildiği iddiaların da mevcut olması karara da zemin olabilir.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER