Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Suriye´den IŞİD´le mücadeleye koordinasyon şartı

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ´Bizimle koordinasyonlu olması kaydıyla IŞİD´le mücadele çabalarına katılmaya açığız´ dedi.

Suriye´den IŞİD´le mücadeleye koordinasyon şartı

İranlı mevkidaşı Cevad Zarif´le Tahran´da yaptığı görüşmenin ardından konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, "Suriye yönetimiyle koordinasyonlu olması kaydıyla IŞİD´le mücadele çabalarına katılmaya açık olduklarını, bunun dışında herhangi bir müdahaleyi Suriye´nin egemenliğine ihlal olarak göreceklerini" söyledi. Rejim yanlısı El Meyadin televizyonunun aktardığı açıklamaya göre Muallim, ?Ilımlı ve ılımlı olmayan muhalefet yok. Silah taşıyan herkes terörist´ dedi.

Tahran´a dün giden Muallim, Putin´in Özel Ortadoğu Temsilcisi ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov´la da görüşmüştü. Görüşmenin ardından Muallim, İran´ın Suriye krizine siyasi çözüm olarak önerdiği inisiyatifi desteklediklerini söyledi ve ?bugün ortaya atılan tüm çözüm inisiyatifleri rejimle daha önce görüşülmüştü´ ifadesini kullandı.

Rus yetkili Bogdanov ise, ülkesinin Suriye konusundaki tutumunda bir değişiklik olmadığını ve Moskova´nın ?Cenevre 1? kararlarına bağlı olduğunu belirtti.

Muallim´in Tahran ziyaretinin iki gün sürmesi bekleniyor. Bu süre zarfından İranlı ve Rus yetkililerle görüşmeler yapmayı planlıyor. 

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Emir Abullahiyan, dün Bogdanov´la gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Tahran´ın daha önce önerdiği Suriye inisiyatifine değişiklikler getirdiğini belirtmişti.

İran´ın Suriye inisiyatifi dört maddeden oluşuyor:

Ateşkes uygulanması, Suriye sınırlarının kontrole alınması ve yabancı savaşçıların girişlerinin engellenmesi, insani yardım için engellerin kaldırılması ve geçici bir hükümet oluşturulması.

Katar´da üçlü zirve

Suriye´deki kriz, Katar´ın başkenti Doha´da 3 Ağustos´ta düzenlenen üçlü zirvenin ana gündem maddelerinden biriydi. ABD, Rusya ve Suudi Arabistan´ın Dışişleri Bakanları John Kerry, Sergey Lavrov ve Adil Cübeyir´in bir araya gelmesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD´nin eğit-donat programı kapsamında Suriye´de savaşacak muhaliflere hava desteği vermesinin bir hata olacağını söylemiş ve "ABD´nin Suriye´de hükümet güçlerini vurması terörle mücadele çabalarını karmaşıklaştıracaktır" değerlendirmesinde bulunmuştu.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER