Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Suriye konulu dörtlü toplantıdan somut sonuç çıkmadı

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında dışişleri bakan yardımcıları seviyesinde yapılan toplantıdan istişarelere devam kararı çıktı.

Suriye konulu dörtlü toplantıdan somut sonuç çıkmadı

Suriye ile Türkiye arasında Rusya ve İran'ın da katılımıyla Dışişleri Bakan Yardımcıları düzeyinde Moskova'da yapılan görüşmelerden somut sonuç çıkmadı. Dışişleri kaynaklarına dayandırılarak yapılan açıklamada ayrıntı verilmezken "tarafların istişarelere devam edilmesinde mutabık kaldığı" belirtildi.

Buna göre, görüşmede taraflar "Dışişleri Bakanları toplantısının hazırlıklarına dair hususları ele aldı ve her ülke tutumu ile görüşlerini şeffaf ve açık bir şekilde dile getirdi."

Ancak kaynaklar, Suriye ile Türkiye arasında yapılacak Dışişleri Bakanları toplantısı konusunda somut bir tarih vermedi.

'SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI' VURGUSU

Suriye resmi haber ajansı SANA'da yer alan habere göre, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan, Türkiye’nin tüm Suriye topraklarından güçlerini çekmesi gerektiğinin yeniden altını çizdi. Ayman, ayrıca "Suriye, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde gerçekleştiği sürece bu tür bir işbirliğine hazır olduğunu defalarca ifade etmiştir" dedikten sonra şu ifadeleri kullandı:

‘’Suriye, bu istikrarsız bölgede güvenlik ve istikrar sağlamaya ve halklarının çıkarlarına hizmet edecek şekilde komşu ülkelerle en iyi ilişkileri kurmaya çalışıyor. Buna elbette uzun bir ortak sınırı paylaştığımız Türkiye de dahildir. Geçen Şubat ayının 6’sında Suriye ve Türkiye’yi vuran deprem, siyasetin tarihin, coğrafyanın, ortak çıkarların veya iki dost halk, Suriye ve Türkiye arasındaki karşılıklı bağımlılığın derinliğini ortadan kaldırılamayacağını vurguladı."

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında dışişleri bakan yardımcıları seviyesinde yapılan toplantı sabah saatlerinde başlamıştı.

BAKANLAR GÖRÜŞMESİNE HAZIRLIK

3-4 Nisan 2023 tarihlerinde Moskova'da Rusya, İran, Suriye ve Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcıları düzeyinde dörtlü istişareler gerçekleştirildi. Taraflar, müteakip Dışişleri Bakanları toplantısının hazırlıklarına dair konuları görüştü.

Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, Moskova görüşmeleri, dört ülkenin dışişleri bakanları arasında yapılması arzu edilen toplantı için bir anlamda zemin yoklaması oldu. Taraflar, bakanların hangi gündemle toplanabileceği ve hangi işbirliği alanlarını değerlendirebileceği konusunda görüş alışverişinde bulundu. 

 

Kaynak: Artı Gerçek



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER