Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

‘Suriye Anayasa Komitesi toplantılarında Kürtlerin hakları da gündemdeydi’

Suriye muhalefeti Yüksek Müzakere Heyeti Üyesi ve Suriye Ulusal Kürt Konseyi yöneticisi İbrahim Bıro,Cenevre’de gerçekleşen Suriye Anayasa Komitesi 3'üncü tur toplantılarında Kürtlerin haklarından da geniş şekilde bahsedildi.

‘Suriye Anayasa Komitesi toplantılarında Kürtlerin hakları da gündemdeydi’

 Suriye muhalefeti Yüksek Müzakere Heyeti Üyesi ve Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) yöneticisi İbrahim Bıro, Cenevre’de gerçekleşen Suriye Anayasa Komitesi 3'üncü tur toplantılarında Kürtlerin haklarından da geniş şekilde bahsedildiğini söyledi.

İsviçre'deki Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde gerçekleşen Suriye Anayasa Komitesi 3'üncü tur toplantılarına katılan Suriye muhalefeti Yüksek Müzakere Heyeti Üyesi ve ENKS yöneticisi İbrahim Biro, K24’e toplantılarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Suriye rejiminden bir heyetin Rusya’nın isteği üzerine Suriye Anayasa Komitesi toplantılarına katıldığını belirten İbrahim Biro, toplantılarda herhangi bir ilerlemenin kaydedilmediğini belirtti.

Toplantılarda rejimin Suriye’nin Arap kimliğini öne çıkardığını belirten Biro, “Bu da gösteriyor ki rejim, Suriye’de sadece Arap halkının yaşadığını görüyor” dedi.

Toplantılarda Kürtlere de geniş bir şekilde yer verildiğini ifade eden Biro, şöyle devam etti:

“Biz Kürtler, komisyonun toplantılarına olumlu bakıyoruz. Çünkü Suriye rejiminin dar yaklaşımına karşı hem muhalefet üyeleri hem de sivil toplum üyeleri Suriye’de Kürtlerin hakları konusunda konuşmalar yaptılar.”

Suriye rejimi adına toplantılara katılan heyetin görüş ve yaklaşımının değişmediğini vurgulayan Biro, muhalefet heyeti ile sivil toplum üyelerinin farklı görüşler dile getirdiklerini söyledi.

Biro, “Muhalefet ve sivil toplum heyetlerinde demokrasi, Ademi merkeziyetçi sistem, kapsamlı bir değişim, etnik ve dinsel farklılıklar ve Kürtlerin hakları dahil olmak üzere eşitlik adına bir çok konu konuşuldu” dedi.

Biro ayrıca, Suriye muhalefetinin içerisinde çok farklı ve uzak görüşler olmasına rağmen, Kürtlerin hakları konusunda olumlu görüşlere sahip kişilerin sayısının her geçen gün arttığını kaydetti. 

ABD’nin Suriye’deki Kürtlere olan yaklaşımına da değinen Biro, “ABD’nin şimdiye kadar Kürtlerle ilgili özel bir yaklaşımı olmadı. ABD eskiden de şimdi de Kürt diyaloğunda da Suriye’nin insan haklarına saygılı demokratik bir ülke olması gerektiğini istiyor” şeklinde konuştu.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER