Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

SURİYE İÇİN ANAYASA KOMİTESİ TOPLANTILARI CENEVRE´DE BAŞLADI

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Türk, Rus ve İranlı diplomatlarla Suriye için Anayasa Komitesi´nin kurulması amacıyla Cenevre´de bir araya geldi.

SURİYE İÇİN ANAYASA KOMİTESİ TOPLANTILARI CENEVRE´DE BAŞLADI

11. 09. 2018 Salı

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran´dan yetkililer arasında Anayasa Komitesi´ne nihai halin verilmesi için yapılan resmi toplantılar İsviçre´ninCenevre kentinde başladı.

Soçi´de 30 Ocak 2018´de düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi´nde bir Anayasa Komitesi kurulması kararı alınmasının ardından yaşanan süreçte kritik aşamaya gelindi.

BM Özel Temsilcisi Mistura, Astana sürecinin garantör ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran heyetleri TSİ 11.20´de BM Cenevre Ofisi´nde resmi görüşmelere başladı.

Anayasa Komitesi´ne ilişkin tüm detaylar masaya yatırılacak

Dörtlü formattaki toplantıların gün boyu sürmesi, Anayasa Komitesi´ne ilişkin tüm detayların masaya yatırılması bekleniyor.

Toplantılarda Türkiye´yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyet temsil ediyor.

Rus heyetini ise Rusya´nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiev ile Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin ve İran heyetini de Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari temsil ediyor.

MYK listesini sunmuştu

Rusya´da temmuz ayında yapılan Suriye konulu garantörler toplantısının sonuç bildirisinde Anayasa Komitesi´nin kurulması önemli yer tutmuştu.

Bildiride Türkiye, Rusya ve İran´ın, Cenevre´de BM gözetimindeki Anayasa Komitesi çalışmalarının en kısa zamanda başlatılmasını teşvik etmekte anlaştıklarına işaret edilmişti.

Suriye Müzakere Yüksek Kurulu (MYK), Anayasa Komitesi´nde muhalefeti temsil edecek üyeler için Türkiye ile eş güdüm halinde hazırladığı 50 adayın yer aldığı listeyi, 5 Temmuz´da BM Suriye Özel Temsilcisi´ne sunmuştu.

Suriye´de 7 yılı aşkın süredir devam eden iç savaşı sona erdirmek için BM çatısı altında yapılan görüşmeler, geçiş yönetimi, anayasa, seçimler ve terörizmle mücadeleden oluşan 4 temel başlık içeriyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER