Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Süleyman Soylu: Ak Parti Koalisyonu'nun MHP'li bakanı

Murat Yetkin, sitesinde kaleme aldığı bugünkü yazısında Süleyman Soylu'ya AK Partili isimlerden çok MHP'li isimlerin sahip çıktığını dile getirdi.

Süleyman Soylu: Ak Parti Koalisyonu

Murat Yetkin kendisine ait sitede yayınladığı yazısında Süleyman Soylu'ya destek çıkan MHP'lilere dikkat çekti. "Soylu Adeta AK Parti Koalisyonunun MHP’li Bakanı Gibi" başlıklı yazısında Murat Yetkin, "MHP’li siyasilerin Soylu’ya AK Partililerden fazla sahip çıktığı sır değil. Kovit-19 salgının yayılmaya başladığı ve ilk kapanmaya gidildiği Nisan 2020’de Soylu önemli bir güç denemesiyle istifasını verince, geri almasını ilk isteyen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olmuştu." değerlendirmesinde bulundu.

İşte, Murat Yetkin'in dikkat çeken o yazısı:

 

Soylu Adeta AK Parti Koalisyonunun MHP’li Bakanı Gibi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 28 Aralık’ta Bursa’da konuşuyor: “Sadece bizim yaptıklarımıza bakmayın. Biz kendimiz yapmıyoruz. Biz inanıyoruz ki; bize yaptıran Allah’tır, bize yaptıran Allah’tır, bize yaptıran Allah’tır!” Bakan “Yaptıran Allah’tır” diyerek bugünkü icraatına laf söylemesini mi önlemek istiyor, gelecekteki yasal sorumluluktan kaçınmak için önleyici atış mı yapıyor? Belli değil. Ama şu belli: Soylu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesine “terör teftişi” başlatmasına AK Parti’den çok MHP’li siyasilerden destek geldi.

AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, HaberTürk’te Mehmet Akif Ersoy’a şunları söyledi:

• “Belediye kadrolarında terör örgütleri ile bağlantılı birtakım isimler olabilir. Buradan belediye başkanına sorumluluk çıkarılmaz. (…) Böyle yaparsak kendimizi inkâr etmiş oluruz.”

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’ın konu üzerine sözleriyse şöyle:

• “ Türkiye’nin bütünlüğüne kasteden terör örgütleri ile irtibatlı ve iltisaklı bazı kişilerin İBB’nde işe alındığına yönelik tespit ve şikâyetler üzerine kapsamlı bir teftiş başlatması yerinde ve değerli bir karardır.”

AK Partili Kurtulmuş’un vurgusu suçun şahsiliğine MHP’li Büyükataman’ınki Belediyeye.

 

MHP’li ortak gibi

MHP’li siyasilerin Soylu’ya AK Partililerden fazla sahip çıktığı sır değil.

Kovit-19 salgının yayılmaya başladığı ve ilk kapanmaya gidildiği Nisan 2020’de Soylu önemli bir güç denemesiyle istifasını verince, geri almasını ilk isteyen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olmuştu.

Bahçeli, Erdoğan’ın partili cumhurbaşkanı sistemine destek şartı sayılan yüzde 50+1 eşiğiyle AK Parti’nin tek parti hükümetinin fiili koalisyon ortağı olmuştu. Bahçeli, güvenlik, yargı ve dış politika konularında fiilen veto hakkı kullanıyor.

Erdoğan bütün önemli kararlardan önce mutlaka Bahçeli ile görüşüyor.

Soylu’nun durumu ilginç Bir yandan beğenilen siyasetçiler listesinde hep ön sıralarda. Bunun başlıca nedeni terörle mücadele performansı; Sedat Peker ve başka kaynaklardan gelen yolsuzluk iddiaları dahi bu nedenle Soylu’yu devrilecek kadar sarsmadı. Bir nedeni de MHP desteği.

Soylu’nun MHP’nin HDP’nin kapatılması talebinden Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile “yasa arkadan gelir” tartışmasına kadar tutumu MHP’li tabanını AK Partili tabandan daha çok memnun ediyor.

Erdoğan, seçimlerde Bahçeli kadar Soylu’ya da mecbur görüntü veriyor.

 

Mesele sadece İmamoğlu değil

AK Parti yönetim kademeleri Soylu’nun terörle mücadele dışındaki icraatına sahip çıkmakta zorlanıyor. Sadece Kurtulmuş değil. AK Parti merkez yöneticilerinden Şamil Tayyar, 28 Aralık’ta Twitter üzerinden “terör teftişi” hamlesinin CHP içinde tartışma konusu olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na “can suyu” verdiğini söyledi.

Doğru; CHP Genel Merkezinde İmamoğlu’un Cumhurbaşkanı adaylığı ihtimaline karşı bir lobi oluşmuştu. Soylu’nun hamlesi CHP’ye birlik görüntüsü sergileme fırsatı verdi. Büyükşehir Belediye Başkanları Atatürk’ün Kurtuluş Savaşında Ankara’ya geldiği 27 Aralık’ta birlikte Anıtkabir’e gitti, akşamında “Ankara’nın taşına bak” türküsünü söyledi. Sözcü’de Deniz Zeyrek, yoksa Soylu’nun İmamoğlu’nu Erdoğan’ın karşısına çıkarmak mı olduğunu sordu.

İmamoğlu bu hamleden güçlenerek çıkmış görünüyor.

 

Soylu’nun kilit rolü

Ama mesele sadece İmamoğlu olmadığı gibi sadece Soylu da değil. Sadece CHP de değil. Bir amaç da CHP-İYİ arasındaki Millet İttifakını bölmek. İYİ Parti lideri Meral Akşener’in tam destek verdiği İmamoğlu’nun, MHP’nin kapatılmasını istediği HDP ile, hatta PKK ile ilişkisini öne sürerek istifaya zorlamanın asıl amacı bu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise aynı 28 Aralık günü HDP eş başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ı CHP Genel Merkezinde ağırlaması ve ortak basın toplantısı yaparak adeta “Hodri meydan” diyor.

Bu tabloda, MHP’nin AK Parti ile fiili Cumhur Koalisyonunda, adeta MHP’li bakan gibi davranan Soylu kilit rol oynuyor.



Anahtar Kelimeler: Süleyman Soylu: Parti Koalisyonu' ' bakanı

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER