Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Şule Yüksel Şenler kimdir?

Gazeteci, yazar Şule Yüksel Şenler kimdir? Yüksel´in eğitim ve yazı hayatı nasıldı? Huzur Sokağı romanı ile tanınan Şule Yüksel Şenler´in biyografisi.

Şule Yüksel Şenler kimdir?

29 Mayıs 1938´de Kayseri´de dünyaya geldi.

Ailesi aslen Kıbrıslıdır.

6 çocuklu bir ailenin (3 kız 3 erkek) üçüncü çocuğudur.

Babası Hasan Tahsin beyin memur olmasından dolayı ailesiyle birlikte birçok ilde yaşadı. 6,5 yaşına kadar Karabük´te ikamet etti. Babasının tayini ile birlikte İstanbul´a yerleştiler.

Şule Yüksel´in annesi ise Mihriban Ümran Hanım´dır. Şenler ailesini şöyle tanımlar: ?Modern bir aile yapısı. Annem manikürlü pedikürlü çok modern bir hanım. Mazbut görüşlü bir aile. O zamanın icab ettiği her şey yapılıyor. Balolar, çaylar??

Şenler, ağabeyinin lisedeki İslami kimlikli bir grup arkadaşının etkisinde kalır. Toplantılarına katılır. Ağabeyinin evde namaz kıldığını gören Şule Yüksel, çok şaşırır ve durumu ailesine anlatır. Şenler ailesinin alışık olmadığı bu manzara baba Tahsin bey tarafından ağabeyinin uyarılmasına yol açar. Ancak ağabeyi de annesine örtünmesi için ısrar etmektedir.

 

Eğitim hayatı ailesinin maddi sıkıntıları nedeniyle ortaokul çağlarında sona erdi. Koca Ragıp Paşa İlkokulu´nda okuyan Şenler, ortaokulu ikinci sınıfta terk etmek zorunda kaldı. Her ne kadar okul hayatı bitse de okuma hayatı hiç bitmez. Şenler küçük yaşlarından itibaren sürekli okur.

Şenler, ailesinin maddi sıkıntıları sebebiyle bir terzinin yanında işe başlar. Bir yandan çalışır bir yandan da sürekli olarak okumalarına devam eder.

Okuma aşkı bir süre sonra okuduklarını ve anladıklarını yazmaya dönüşür. Şenler, ilk öykülerini yazmaya başlar ve bu öykülerini Safa Önal´ın çıkardığı "Yelpaze" Dergisi´ne gönderir. İlk eserleri bu dergide çıkmaya başladı.

21 yaşında iken yazıları yayımlanmaya başlanır. Peyami Safa ve Gökhan Evliyaoğlu gibi zamanın ünlü isimlerinin de yazılarının çıktığı "Yeni İstanbul" gazetesinin gençlik köşesinde yazmaya başladı.

Faruk Nafiz Çamlıbel´in çıkardığı "Kadın Gazetesi"nde köşe yazmaya başlar. Asıl adı "Yüksel" dir. Ama kadın olduğunun anlaşılması için adının önüne "Şule" eklemeye başlayınca "Şule Yüksel Şenler" olarak tanınmaya başlamıştır.

27 Mayıs 1960 Adalet Partisi´ne kaydolur ve çalışmalar yapar. AP Bakırköy Gençlik Kolları, Edebiyat ve Kültür Kolu Başkanı olur.

Ağabeyinin dileğiyle Risale-i Nur toplantılarına katılmaya başladı. Bu katılım sonrasında da Nur Cemaatine girdi. 1965´te görüntüsü ile düşüncelerinin uymadığını düşünerek tesettürlü giyinmeye ve başörtüsü takmaya başladı. Modayı yakından takip eden Şenler, terziliğinden gelen tecrübesi ile "Şulebaş? olarak tanımlanan türban tipini kullanmaya başlar.

"İdealist Hanımlar Derneği"ni kuran Şenler, derneğin manevi başkanı oldu. Bu derneğe gelen genç kızlar arasında, Emine Gülbaran (Erdoğan) da bulunmaktadır.

Papa´nın Türkiye´ye yaptığı gayri resmi ziyaret münasebetiyle, Yeni İstiklal Gazetesi´nde ?Ağlayın Ey Müslüman Kardeşlerim Ağlayın? başlıklı yazısında o dönemin Cumhurbaşkanı olan Cevdet Sunay´a hakaret ettiği iddiası ile hakkında davalar açıldı. 1971´de cumhurbaşkanına hakaretten tutuklanıp, 13 ay 10 gün hapis cezası aldı. Cezası iyi halden 9 ay 10 güne düşürülür. Bursa cezaevine konulur. 2 ay sonra Cumhurbaşkanı´nın özel affıyla hapisten çıkacağı kendisine söylenen Şenler, durumu nasıl karşıladığını şöyle anlatır:

?Sakın savcı bey, lütfen kendisine söyleyin. Affı onun olsun, sonra da gelsin o benden af dilesin dedim. Ben buradaki cezamı dolduruyorum çıkmayacağım, dedim.?

Hür Söz, Yeni İstiklal, Babıalide Sabah gazetelerinin kadın sayfalarında yazıları çıktı. Bugün gazetesinde 1967-71´de köşe yazarlığı yaptı. Seher Vakti dergisinin başyazarı oldu. 1980´den sonra Zaman ve Milli Gazete´de yazmaya başladı.

Huzur Sokağı adlı romanı 1970´de filme alındı. Yücel Çakmaklı´nın yönettiği Birleşen Yollar adlı filmin başrollerinde İzzet Günay ve Türkan Şoray oynadı.

Şule Yüksel Şenler´in eserleri:

  • Gençliğin Izdırabı
  • Hidayet
  • Bize Ne Oldu
  • İslam´da ve Günümüzde Kadın
  • Duyuşlar
  • Her şey İslam için
  • Uygarlığın Gözyaşları
  • Huzur Sokağı
  • Kız ve Çiçek
  • Sağ El
  • Bir Bilinçli Öğretmen
  • Yılanla tilki


Anahtar Kelimeler: Şule Yüksel Şenler kimdir

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER