Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Sudan´da ön mutabakat sağlandı

Etiyopya´nın Sudan temsilcisi, Sudan´da taraflar arasında anlaşma sağlandığını duyurdu. İşte ilk bilgiler, askerler tutukluları serbest bırakacak, muhalefet sivil itaatsizliğe yarın itibariyle son verecek

Sudan´da ön mutabakat sağlandı

Etiyopyanın Sudan temsilcisi Özel elçi Mahmud Dreir Hartum´daki gazetecilere bu akşam saatlerinde bir basın açıklaması yaparak Sudan´da taraflar arasında anlaşma sağlandığını duyurdu.

Dubai´den yayın yapan Sky News Arabiya´nın canlı yayında verdiği açıklamaya göre;

- İki taraf arasında daha önce varılan anlaşmalar geçerliliğini koruyacak.

- Askerler tutukluları serbest bırakacak.

- Muhalefet sivil itaatsizliğe yarın itibariyle son verecek

Açıklamada yarın ABD´den bir yetkilinin de Sudan´a geleceği bildirildi.

Komisyon nasıl teşekkül etti, asker mi yoksa sivil ağırlıklı mı henüz detaylar bilinmiyor. Ancak yakın zamanda tarafların yeniden müzakere masasına oturacağı bölgeden gelen bilgiler arasında.

Teklif 8 sivil 7 askerli geçiş konseyi idi

Abiy Ahmed´in muhaliflerle yaptığı görüşmesinde, dönüşümlü bir başkanlık altındaki sekiz sivil ve yedi asker de dahil olmak üzere 15 üyeden oluşan bir geçiş konseyi kurulmasını önerdiğini söyledi.

Muhalefet koalisyonu, konseyin sekiz üyesini aday göstermeye ve Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu (ECA) eski genel sekreteri Abdullah Hamdouk´u başbakan olarak seçmeye karar verdi.

BAE-Suud- Dahlan ziyareti

7 Haziran günü Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed´in uzlaşı için taraflarla görüşmek için gittiği Sudan´a, ondan kısa bir zaman önce Abu Dabi´den kalkan özel bir uçakla gelen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE,) Suudi Arabistan´dan bir ekip ve Ortadoğu´nun kiralık katili Muhammed Dahlan´ın ziyaretini neden kısa kestiği de anlaşılmış oldu.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Muhammed Gargaş, Sudan ile ilgili yaptığı açıklamasında "Sudan ve kurumlarını korumak için iktidarın barışçıl şekilde geçişini desteklemeye yardımcı olmak için Sudanlı muhalefetinin ve askeri Konseyin tüm bileşenleriyle iletişim kuracağız" dedi. 

Kaynak: dunyabulteni.net



Anahtar Kelimeler: Sudan mutabakat sağlandı

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER