Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Sudan muhalefeti Etiyopya´nın teklifini onayladı

Sudan´da muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, Etiyopya´nın sunduğu ve geçiş dönemi için net bir teori ortaya koyan teklifi onayladığını açıkladı.

Sudan muhalefeti Etiyopya´nın teklifini onayladı

Sudan´da muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, Etiyopya´nın sunduğu ve geçiş dönemi için net bir teori ortaya koyan teklifi onayladığını açıkladı.

Sudan´da muhalefetin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) liderlerinden Babekir Faysal, başkent Hartumda düzenlediği basın toplantısında "Etiyopya´nın teklifini onaylıyoruz. Bu teklifin onaylanmasının devrimin; özgürlük, barış ve adalet hedeflerinin gerçekleşmesi yolundaki büyük bir atılım olduğunu düşünüyoruz." dedi. 

Faysal, arabulucu Etiyopya´nın teklifinin, ülkeyi, geçiş döneminde sürdürülebilir demokrasinin tesis edilmesini sağlayacak doğru rotaya sokacağını kaydetti.

Teklife göre başkanlık konseyi 7 sivil ve 7 askerden oluşacak
ÖDBG müzakere heyeti üyesi Et-Tıyb el-Abbas ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, "ilkeler bildirgesi" ismini taşıyan teklifin başkanlık konseyinin (egemenlik konseyi) 7 sivil ve 7 askerden oluşması ve üyelerin kendilerine sivil bir başkan seçmesini öngördüğünü ifade etti.

Sudan Askeri Geçiş Konseyi (AGK) Başkan Yardımcısı Orgeneral Muhammed Hamdan Dakalu Hmidti, dün AGK´nin, Sudan´ın kaosa sürüklenmesine engel olmak için ÖDBG ile anlaşmak istediğini açıklamıştı.

Hmidti, AGK´nin, ÖDBG´nin yasama konseyinde (parlamento) yüzde 67´lik sandalye sayısına ulaşmasını kabul etmeyeceğini ifade etmişti. Ancak, Etiyopya´nın teklifinin, AGK ile ÖDBG arasında daha önce varılan ve ÖDBG´nin yasama konseyinin yüzde 67´sine sahip olmasını ve geçiş hükümetini kurma görevini üstlenmesini öngören önceki anlaşmaları teyit ettiği belirtiliyor.

Sudan´da askerler ve muhalefet arasında arabuluculuk yapmak ve müzakerelerin yeniden başlaması için 7 Haziran´da Hartum´a gelen Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, ilk olarak AGK üyeleriyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı´nda, ardından Etiyopya Büyükelçiliği´nde de muhalefet temsilcileriyle bir araya gelmişti.

Etiyopya´nın Sudan Özel Temsilcisi Mahmud Dirir´in muhalefet ile asker arasındaki dolaylı müzakereleri yeniden başlatma çabaları sürüyor.

Kaynak: Ajanslar



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER