Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

SSCB'nin son lideri Gorbaçov hayatını kaybetti

1991 yılında dağılan SSCB'nin son lideri Mihail Gorbaçov 92 yaşında hayatını kaybetti.

SSCB

Sovyetler Birliği'nin (SSCB) son lideri Rus siyasetçi Mihail Sergeyeviç Gorbaçov'un hayatını kaybettiği bildirildi. 92 yaşında yaşamını yitiren Gorbaçov'un ölüm haberini Rus haber ajansı Interfax geçti.

GORBAÇOV KİMDİR?

Mihail Gorbaçov, 2 Mart 1931 tarihinde Kuzey Kafkasya'nın Stawropol bölgesinin Privolye köyünde doğdu. Moskova Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

1952'de Sovyetler Birliği Komünist Partisi'ne katıldı. Bunun yanında Genç Komünistler Birliği'nde de görev aldı. Bu dönemde tanıştığı Raisa Maksimovna Titarenko ile 25 Eyül 1953 tarihinde evlendi.

1978 yılında da tarım bakanı olarak senatoya girdi. Konstantin Çernenko'nun ölümünün üzerine de 1985 yılında KPSS'nin genel sekreterliğine getirildi. Aynı yıl Ronald Reagan'la Cenevre'de silahsızlanma, bilim, kültür ve eğitim alanında bilgi alışverişi için zirve toplantısı düzenledi. 1988'de de devlet başkanlığı vazifesine tayin edildi. 1989'da yapılan seçimlerde de yeniden parlamento başkanlığına seçildi.

19 Ağustos 1991'de de komünist rejimi yeterince desteklememesi bahanesiyle Gennad Yanayev komutasındaki KGB Gorbaçov'a karşı darbe düzenledi. Fakat bu girişim başarısızlıkla sonuçlandı. Ancak iç karışıklıkların artarak devam etmesi üzerine üzerine Mihail Gorbaçov, 25 Aralık 1991'de görevinden istifa etmiştir.



Anahtar Kelimeler: ' lideri Gorbaçov hayatını kaybetti

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER