Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Soykırım davasında Ratko Mladic için karar vakti

‘Bosna Kasabı’ olarak bilinen Sırp komutan Ratko Mladic’in soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan yargılandığı temyiz davası bugün sonuçlanıyor.

Soykırım davasında Ratko Mladic için karar vakti

İngiliz The Guardian'da geçen bir hbere göre, 78 yaşındaki Mladic’in davasının bir saatten uzun sürmesi bekleniyor. Lahey’de görülmekte olan davada beş yargıç bugün kararlarını açıklayacak.

Temyizi yok

Mladic’in imha, zorla yerinde etme, terör, rehin alma ve sivillere yönelik saldırıların da içinde bulunduğu 10 ayrı suçtan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı dava 2017’de sonuçlanmıştı. Bugünkü mahkemede verilecek karar ise tekrar temyize götürülemeyecek.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa topraklarında yapılan en büyük katliam olan Srebrenitsa’da 8 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti. Hayatını kaybedenlerin bir kısmının yakınlarının bugünkü mahkemede karar açıklanırken salonunun dışında toplanması bekleniyor.

Beraat için ‘beşte üç’ formülü

Mladic’in tüm suçlamalardan beraat etmesi için beş yargıçtan üçünün beraat kararı vermesi gerekiyor. Ancak bu pek olası görünmüyor. Halihazırda mahkemeye bakan Zambiyalı yargıç Prisca Matimba Nyambe, 2012’de sonuçlanan Zdravko Tolimir’in davasında da karşı görüş vermişti. Zdravko Tolimir, Srebrenitsa katliamının olduğu dönemde Mladic’e bağlı olarak çalışıyor ve doğrudan ona raporlar veriyordu.

1992’den 1996’ya kadar Bosnalı Sırp Kuvvetleri’nin Genelkurmay Başkanlığı’nı yapan Mladic, 2011’de Kuzey Sırbistan’da yakalanmadan önce yaklaşık 10 yıl gizlenmeyi başarmıştı. 

Kaynak:Serbestiyet



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER