Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Sosyal medya teklifinin görüşmelerinde ‘altılı masa’ gerilimi

Cumhur İttifakı’nın, basın ve sosyal medya için yeni yaptırımlar öngören ve tepkilere neden olan yasa teklifinin görüşmeleri Adalet Komisyonu’nda başladı.

Sosyal medya teklifinin görüşmelerinde ‘altılı masa’ gerilimi

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın "konu ile ilgili" haberi...

AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan ve 40 maddeden oluşan 'sosyal medya yasası' teklifi esas komisyon olan Adalet Komisyonu’nda görüşüldü. İnternet haberciliği ile sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören teklifi iktidar kanadı savunurken muhalefet tepki gösterdi.

‘ANKARA- BERLİN HÂKİM GERİLİMİ’

Komisyon görüşmeleri sırasında önemli gündem maddesi muhalefet ve meslek örgütlerinin itirazına konu olan teklifin 29’uncu maddesine ilişkin oldu. Bu maddeye göre, "Halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak amacıyla kamu barışını bozma" ve benzeri gerekçelerle "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suç kapsamına alınması öngörüldü. Bu suçun da bir yıldan üç yıla kadar hapis ile cezalandırması teklif edildi.

Teklifi hazırlayan isimler arasında yer alan MHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, görüşmelerin başında teklife dair konuştu. Özellikle 29’uncu maddeye tepki gösterildiğini belirten Yıldız, "Bu yasa toplumsal muhalefeti bastırma yasası, sansür yasası’ diyebilmek için altılı masanın mütemmim cüzü olmak gerekir" ifadelerini kullandı.

Dünyanın pek çok ülkesinde sosyal medyaya dair cezai düzenlemelerin yapıldığını ifade eden Yıldız, Almanya’da, "Aslı olmayan, doğrulanamayan veya açık yalan haber yapmak ağır şekilde cezalandırılmaktadır" dedi. Almanya’nın basın özgürlüğü sıralamasında birinci sırada olduğunu hatırlatan Yıldız’a, HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, "Uygulama önemli ama uygulama önemli, Berlin’de hâkimler var orada" dedi. Yıldız’ın, "Ankara’da da hâkimler var" sözü üzerine CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, “FETÖ'nün hâkimlerini gördük, o zaman da aynı şeyi söylüyordunuz” dedi. Tansiyonun yükseldiği dakikalarda Yıldız, “FETÖ'nün hâkimlerinin Allah belasını versin. Ben hâkimlerden bahsediyorum” diye konuştu ve şöyle devam etti:

"Sosyal medyada her kullanıcı aynı zamanda avdır, bunu unutmayalım. Herkes okçu ama aynı zamanda da hedeftir; bu rezilliğe seyirci kalamayız. Biz özgürlüklerle değil, suçla mücadele ediyoruz, arkadaşlar, toplumsal düzenin korunması için hukuki değeri bilerek, isteyerek ihlal edenlerle mücadele ediyoruz; burada yerimiz duruşumuz bellidir, sizin de konuşmalarınızdan, kullanacağınız oyun renginden duracağınız yer belli olacaktır.”

AK PARTİ’DEN DEĞİŞİKLİK SİNYALİ

Teklif sahibi isimlerden olan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, teklifin 29’uncu maddesinde yer alan "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçuyla bir yıldan üç yıla ceza getirilmesine ilişkin maddedeki ‘suçun, failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle ceza yarı oranda artırılır’ ibaresinin değiştirilmek üzere komisyonda görüşülebileceğini vurguladı. Muhalefet milletvekilleri söz konusu ifadeye dair, "Haber kaynağını ifşa etmek olarak" değerlendirilebileceğini belirterek itiraz etmişti.

‘İNTERNET HABER SİTELERİNE STATÜ MAKYAJ’

Komisyon görüşmeleri sırasında CHP, Anayasa’ya aykırılık gerekçesiyle teklifin görüşülmeden geri çekilmesi önergesi verdi. Önergelerin gerekçesine dair konuşan Komisyon Üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, teklifin “seçim öncesi muhalif sesleri kısmak” için getirildiğini söyledi. Basın kartından internet medyasına kadar getirilmek istenen düzenlemelerin olumlu olmadığını ifade eden Emre, "Özellikle, internet haber sitelerinin basın hukuku kapsamına alarak statü kazandırılması bu işin makyajıdır. Burada, kötü teklifler, kötü maddeler, mayınlar kötü niyetli bir durumun olduğunu, kötü kararların alınacağını görüyoruz biz" dedi.

‘KÂHİN OLMAYA GEREK YOK’

HDP de Anayasa’ya aykırılıktan dolayı teklifin görüşülmeden geri çekilmesi önergesi verdi. Önergenin gerekçesini açıklayan HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, teklifin yasalara aykırı olduğunu, yorumlanabileceğini belirterek, “Çok kısa sürede bu yasanın geleceği anlaşılıyor ve kesinlikle düşünce, ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına hizmet edecek bir yasal düzenleme olduğunu söylemek için kâhin olmaya gerek yok hep beraber bunu yaşayarak göreceğiz, bunun örneklerini gördük" diye konuştu.

TEKLİF İMZACISI ÖZDEMİR’İN KOMİSYONDA OLMAMASI TEPKİ ÇEKTİ

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, teklifin Anayasa’ya uygun olmadığını söyledi. Kaboğlu’nun konuşması sırasında teklifin imza sahiplerinden AK Partili Ahmet Özdemir’in salonda olmaması tepki çekti. Özdemir’in Genel Kurul’da olduğu yanıtının ardından Kaboğlu, “Hayır böyle bir yasama olmaz çok yordular” yanıtını verdi. Bunun üzerine Komisyon Başkanı Abdullah Güler, “Biz çalışmaktan memnunuz hocam” ifadelerini kullandı. Kaboğlu nitelikli yasama yapılmadığı itirazlarını dile getirmeye devam etti.

‘BURADA KİMSEYİ EZDİRMEYİZ, YOK ÖYLE KABADAYILIK FALAN’

Kaboğlu’nun konuşmasının devamında söylediği "Birbirimizi aldatmayalım" ifadelerine MHP’li Fethi Yıldız’dan, "Ya yakışıyor mu aldatmayalım falan?" ifadeleriyle tepki geldi. Kaboğlu ise Yıldız’a, “Altılı masaya hiç gereği yokken yollama yaptınız" yanıtı verdi. Bu sözler üzerine Yıldız, "Altılı masa cumhurbaşkanının yetkilerini sınırlıyor siz de ‘evet’ diyorsunuz" dedi.

Tansiyonun yükseldiği dakikalarda CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel MHP’li Feti Yıldız’a tepki gösterdi, "Burada kimseyi ezdirmeyiz, yok öyle kabadayılık falan" dedi. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER