Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Sosyal medya için 2 formül gündemde: Ya Fransa ya ABD modeli!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Yalanın, iftiranın, kişilik haklarına saldırının, itibar suikastlerinin alıp başını gittiği bu mecraların bir düzene sokulması şarttır' açıklamalarının ardından sosyal medya ile ilgili iki formül gündemde: Fransa ve ABD modeli.

Sosyal medya için 2 formül gündemde: Ya Fransa ya ABD modeli!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, masasında sosyal medya düzenlemesi ile ilgili iki formül gündemde.

Fransa modelinde İçişleri Bakanlığı'nın her türlü tedbiri alma yetkisi bulunurken, ABD modelinde sosyal medya platformları üçüncü kişiler tarafından yapılan paylaşımlardan hukuken sorumlu tutuluyor.

Milliyet'ten Kıvanç El'in haberine göre, sosyal medya düzenlemesi ile ilgili Cumhurbaşkanlığı, İletişim Başkanlığı ve AK Parti'de çalışmalar sürüyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı da geçen günlerde Fransa'daki sosyal medya kullanımı ile ilgili bir çalışma yaptı. Habere göre 'İnternet ve sosyal medya kullanımına ilişkin hukuki düzenlemelere dair Fransa'daki uygulama örnekleri' başlıklı çalışmada, bu ayın başında yürürlüğe giren yasa ele alındı.

FRANSA MODELİNDE ERİŞİM ENGELLEME

Çalışmada, şu değerlendirmeler yapıldı: "Kasım 2015'te Fransa İçişleri Bakanlığı'na 'terör eylemlerin yücelten web sitelerinin çevrimiçi olarak kesintiye uğramasını sağlamak amacıyla her türlü tedbiri alarak sosyal medya ve web sitelerine erişimi engelleme' yetkisi verilmiştir. Fransa Ulusal Meclisi, 'İnternette Nefreti Önleme Yasası'nı 13 Mayıs 2020'de kabul etmiş ve yasa 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi.

Yasa zararlı içeriklerin kullanıcılar tarafından tespit edilmesinin ardından 24 saat içerisinde silinmesini; terör ve çocuk istismarı gibi içeriklerin ise tespit edildikten sonra 1 saat içerisinde kaldırılmasını; yasalara uymayan bireylere 250 bin, tüzel kişilere ise 1.2 milyon Euro'ya kadar para cezası verilmesini öngörüyor.

Yeni yasa dijital platformlarda küfür, ırkçılık, nefret suçu, terör ve çocuk istismarı, din, dil ve cinsiyet odaklı hakaretleri zararlı içerik olarak belirledi."

SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI PAYLAŞIMLARDAN SORUMLU

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın, ABD modelini incelediği çalışmasında şu ifadelere ve örneklere yer verdiği belirtildi:

"ABD, 1996 yılında internet içeriklerinin düzenlenmesine ilişkin 'İletişime Uygunluk Yasası' çıkarmıştır. Amaç 18 yaşından küçükleri uygunsuz ve müstehcen içeriklerden korumaktır. 28 Mayıs 2020 tarihinde "Çevrimiçi Sansürü Önlemeye İlişkin Kararname" adlı ABD Başkanlık kararnamesi imzalanmıştır. Düzenleme ile sosyal medya platformlarının üçüncü kişiler tarafından yapılan paylaşımlardan hukuken sorumlu tutulması hedeflenmektedir."

NE OLMUŞTU?

Gençlerle online buluşmasında sosyal medya ile ilgili hukuki düzenlemeler yapılacağının sinyalini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, birkaç gün sonra bu açıklamasını şu sözlerle somutlaştırdı ve sosyal medyadan büyük tepki çekti: 

"Niçin YouTube, niçin Twitter, niçin Netflix, niçin şu, bu gibi sosyal medyalara karşı olduğumuzun ne demek olduğunu anlıyor musunuz? İşte bu ahlaksızlıkları ortadan kaldırabilmek için. Sevgili vatandaşlarım, bunlar ahlak sahibi değil. Akif diyor ya, 'Ahlakın izmihlali ne müthiş izmihlal, ne millet kurtulur zira, ne milliyet, ne istiklal'. Evet, biz ahlakı yüce, medeniyet değerleri yüce bir milletin torunlarıyız, evlatlarıyız.

Bu millete layık olmayan bu gelişmeleri yaşamak istemiyoruz, görmek istemiyoruz. Burada üzerinde durmamız gereken asıl konu, medya ve özellikle sosyal medya mecralarının nasıl olup da böyle bir kokuşmuşluğun aracı haline dönüştükleridir. Yalanın, iftiranın, kişilik haklarına saldırının, itibar suikastlerinin alıp başını gittiği bu mecraların bir düzene sokulması şarttır.

Bu millete, ülkeye bu tür mecralar yakışmıyor. Bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz. İnternet ve sosyal medya mecralarının ülkemizde bir an önce hukuki ve mali muhataplık tesis etmeleri için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız. Hukuki düzenleme tamamlandığında erişim engeli ile adli ve mali yaptırımlar dahil her türlü yöntemi devreye sokacağız."



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER