Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

SON DAKİKA! 17 ÜLKEDEN PUTİN´E MİSİLLEME: RUS DİPLOMATLAR SINIR DIŞI EDİLECEK

İngiliz istihbaratına bilgi sızdıran eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının zehirlenmesine ilişkin Moskova´ya yöneltilen suçlamalar doğrultusunda ABD, Kanada, Ukrayna ve 14 AB ülkesi Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldı. AB Konseyi Başkanı Tusk,

SON DAKİKA! 17 ÜLKEDEN PUTİN´E MİSİLLEME: RUS DİPLOMATLAR SINIR DIŞI EDİLECEK

Brüksel´de düzenlenen AB zirvesinin ardından ABD, Kanada, Ukrayna ve 14 Avrupa ülkesi, İngiltere´ye destek verip eski Rus ajan Sergey Skripal olayıyla nedeniyle Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldı.

Şu ana kadar kaç Rus diplomatı sınır dışı edeceğini açıklayan AB üyesi ülkeler şöyle:

Polonya 4, Litvanya 3, Letonya 1, Hollanda 2, Fransa 4, Danimarka 2, Çekya 3, Estonya 1, Almanya 4,  İtalya 2, Finlandiya 1, Romanya 1.

UKRAYNA 13 DİPLOMATI GÖNDERİYOR

Ukrayna Devlet Başkanlığı´ndan yapılan açıklamada "Salisbury´deki kimyasal saldırıya ilişkin İngiltere ve transatlantik müttefiklerimizle dayanışma doğrultusunda 13 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldık. Ayrıca bilindiği gibi Rusya ile diplomatik ilişkilerimiz askıya alınmış halde" ifadeleri kullanıldı.

KANADA: DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

Benzer karar alan bir diğer ülke de Kanada oldu. Kanada Dışişleri Bakanı Kristi Freelandi 4 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldıklarını belirterek ?Kanada olarak Rusya´nın İngiltere´de sinir gazı kullanmasını şiddetle kınıyoruz. İngiliz halkı ve NATO ile G7´deki en büyük müttefikimiz Birleşik Krallık´la dayanışma içindeyiz? dedi.

ABD, RUS TEMSİLCİĞİNİ DE KAPATIYOR

Seattle´daki Rusya temsilciliğini kapatma kararı alan ABD 60 Rus diplomatı sınır dışı edeceğini duyurdu. ABD´nin Seattle´daki temsilciliği kapatma kararı olarak, ?Askeri tesislere yakın olması? gösterildi. 

Ülkeden gönderilmesi kararı alınan Rus diplomatlara ABD´den ayrılmaları için 7 gün süre verildiğini belirten ABD´li yetkililer, ´Rus istihbaratının eylemlerinin giderek saldırganlaştığı´ gerekçesinin alınan kararda etkili olduğunu savundu.

RUSYA DA 60 ABD´Lİ DİPLOMATI SINIR DIŞI EDECEK

ABD´nin bu kararına Rusya´dan yanıt gecikmedi.

Rus Senatör Vladimir Cabarov, Washington´ın bu adımına karşılık olarak, Rusya´dan da en az 60 ABD´li diplomatın sınır dışı edileceğini söyledi.

"LONDRA İLE DAYANIŞMA İÇİN..."

Varna´daki basın toplantısında konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, ?AB´ye üye 28 ülkeden 14´ü Londra ile dayanışma göstermek için Skripal olayı ile ilgili Rus diplomatları sınırdışı etme kararı aldı? dedi.

Tusk, gelecek günlerde Rusya´ya karşı başka adımların atılmasının da ihtimaller dahilinde olduğunu ifade etti.

RUSYA´DAN İLK TEPKİ

Rusya´nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, ABD ve 14 Avrupa ülkesinin adımlarının ardından açıklama yaptı. Antonov, ABD´nin ikili ilişkilerde kalan küçük bir kısmı da yerle bir ettiğini söyleyerek, "ABD sadece güçten anlar" ifadesini kullandı.

"PROTESTO EDİYORUZ"

Rusya Dışişleri Bakanlığı, NATO ve AB üyesi ülkelerin Rus diplomatları sınır dışı etme kararını güçlü bir şekilde protesto ettiğini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Eski Rus ajan Sergey Skripal ile kızı Yuliya 4 Mart´ta İngiltere´nin Salisbury kentinde kimyasal bir maddeden zehirlenmişti. İngiltere Başbakanı Theresa May, sinir gazıyla saldırı düzenlendiğini söyleyip büyük ihtimalle Rusya´nın sorumlu olduğunu iddia etmişti.

İngiltere hükümeti, ülkedeki 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı almıştı. Suçlamaları kesin dille reddeden Rusya da, ülkeden 23 İngiliz diplomatı göndererek karşılık vermişti. 

SERGEY SKRİPAL KİMDİR?

Rus Askeri İstihbarat Servisi (GRU) eski albayı Sergey Skripal, İngiltere için casusluk yaptığı suçlamasıyla 2006´da 13 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Dimitri Medvedev´in devlet başkanlığı döneminde çıkan aftan yararlanan eski ajan, 2010´da Rusya ile ABD arasında yapılan casus takasında yer almıştı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER