Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Şili'de kullanılan perde beton tekniği! Binalar hasar bile almaz...

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cemalettin Dönmez, bina güçlendirmede 'Şili formülü' denen perde duvar sistemini önerdi.

Şili

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cemalettin Dönmez, bina güçlendirmede 'Şili formülü' denen perde duvar sistemini önerdi.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremde 46 bin 104 kişi hayatını kaybetmiş, 200 binden fazla bina yıkılmış veya hasar görmüştü. Depremler bir kez daha bina güvenliğinin önemini ortaya koymuştu.

Prof. Dr. Cemalettin Dönmez, sekiz kişilik ekiple Hatay’ın Antakya ilçesine giderek 500 binayı inceledi.

Prof. Dr. Dönmez, yapılarda belli miktarda perdeyi zorunlu tutan 'Şili formülü'nün önemini vurguladı.

'Sigorta olarak kabul edilebilir'

Can kayıplarını önlemesinin yanı sıra inşaat maliyetlerinde de bir sigorta olarak kabul edilebilecek bu formülün uygulanması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Dönmez, "Mühendisin tercihine göre performansı değişiyor. Şartname bu konuda açık. Uzmanlaşmaya sahip olmayan mühendisler bir reçete uygular. Yapılar şartnameye göre hayat kurtardı ama söz konusu bölgede 131 binayı kaybettik" dedi.

"Bırakın yıkılmayı, hasar almıyor"

Profesör sözlerini şöyle sürdürdü: "İnsanlarda oluşan psikoloji ve milli servet kaybını da düşünmek gerekiyor. 'Şili formülü'nü uygulamak yapı maliyetlerini yüzde 5-10 civarında arttıracaktır ama kayıplarımızı düşündüğünüzde bu formül bir sigorta olabilirdi. 'Şili formülü', binanın güçlendirilmesinde, binaya perde eklenmesi şeklinde uygulanıyor. 'Şili formülü'nün esası da buna dayanıyor.

Yani dolgu duvarlar, beton duvar haline getiriliyor. Bu formül uygulandığında binalar bırakın yıkılmayı ya hasar almıyor ya da çok az alıyor. Kayıp azalıyor. TOKİ yapılarının iyi performans gösterdiği söyleniyor. Bunun da nedeni tünel kalıp kullanımıdır, yani bu binalarda yoğun miktarda perde duvar var demektir. Perde duvar kullanımı şart koşulabilir. Doğru uygulanırsa bu yeni yapılan binaların performansını çok iyi hale getirir."



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER