Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ŞİLİ APEC VE COP25 TOPLANTILARINA EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTAN ÇEKİLDİ

Şili, Devlet Başkanı Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu (APEC) ile 2-13 Aralık 2019'da yapılması planlanan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'na (COP25) ev sahipliği yapmaktan çekildiklerini açıkladı.

ŞİLİ APEC VE COP25 TOPLANTILARINA EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTAN ÇEKİLDİ

Devlet Başkanı Piñera, başkent Santiago'daki Başkanlık sarayı La Moneda'da yaptığı kısa açıklamada, "Bu kararı vermek çok zor oldu, çok acı verici bir karar oldu çünkü APEC ve COP25'in Şili ve dünya için öneminin farkındayız" dedi.

Piñera kabine değişikliğine gideceğini ve eylemcilerin talep ettiği yeni sosyal reformları uygulamaya sokacağını açıklamasına rağmen, Salı günü güneydeki Puerto Montt'tan, kuzeydeki Antofagasta'ya kadar çeşitli kentlerde protesto gösterileri devam etmişti.

Şili'deki görevden alınan kişiler arasında geçen hafta protestocuları "suçlular" olarak tanımlaması nedeniyle eleştiri oklarının hedefi olan sağcı İçişleri Bakanı Andres Chadwick de vardı.

Piñera'nın kuzeni olan Chadwick, Augusto Pinochet'nin 1990'da sona eren diktatörlük rejimini desteklediğini açıklamıştı.

Şili'de ay başında ulaşım ücretlerine yapılan zammı protesto ile başlayan gösteriler, artan gelir adaletsizliğine karşı geniş çaplı protestolara dönüşmüştü.

Haftalardır devam eden protesto gösterilerine katılanlar, 1980 yılında yürürlüğe giren anayasa ile sağlık ve eğitimin özelleştirilmesi politikalara karşı çıktıklarını belirtiyor.

Bu nedenle göstericilerin talepleri arasında Diktatör Pinochet döneminden kalma anayasanın değiştirilmesi ve Piñera'nın istifası da yer alıyor.

Protesto gösterileri başladığından beri en az 18 kişi hayatını kaybetti, 7 bin kişi gözaltına alındı.

Devamı >>>

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER