Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ŞİİR İSLAM DÜNYASI İÇİN NE ANLAMA GELİR?

Şiir bizim için, gıyabında verilen ölüm emrine bir pervane misali giden Kâab b. Züheyr´in (ra) dilinden dökülen annelerin yürek sancısı, onun Suat´ına layık bulduğu hecin develerinin kulaklarının arkasındaki damla damla terdi. Osman Kosta yazd

ŞİİR İSLAM DÜNYASI İÇİN NE ANLAMA GELİR?

03. 11. 2018 Cumartesi

Şiir nedir? Şiir İslam dünyasında ne anlama geliyor? İslam için şiir tepeden tırnağa arzu-dilek olan insana, idrakte yol açandan, yarattığı tekâmül karşısında donduğumuzdan, sadakatte ve muhabbete olandan haber veren şakıyan kanatlara sahip postacıydı belki de. Şiir, gidenin yerine başkasının gelmeyeceğini, külden martı doğuran odalıklarda hayat rengini sazendelik sanan bizlere anlatmak için İslam dünyasını bir bucaktan öbür bucağa kadar gelinin belindeki kırmızı kuşak zarifliğiyle saran, ötelere açılan bir kapıydı belki de.

Şiir bizim için, gıyabında verilen ölüm emrine bir pervane misali giden Kâab b. Züheyr´in (ra) dilinden dökülen annelerin yürek sancısı, onun Suat´ına layık bulduğu hecin develerinin kulaklarının arkasındaki damla damla terdi. Kâab canının derdine evladını kaybetmiş bir anne gibi düşmüşken belki de yüreğinde uyanan hakikat sancısının diline doladığıydı. Bûsiri felçliyken ayağa kalmak için umudunu hayali bir deftere yazıp verdiği gönül ulaklarının getirdiği müjdeleyici sesti. Mevlana´nın neyinde inleyen, Hassan b. Sabit´in (ra) düşmanına mızraklardan önce attığı havada dans ederek yayılan ve ansızın yere seren sözleriydi. Onun deyimiyle aslan pençesiydi. Şeriatın yârinden ayrılmış ve gözü yaş dolu bir genç gibi kaldığı Kurtuba´nın acı inlemeleriydi. Belki böyleydi; belki de değildi.

Bir gül bahçesinin kokusunu uzaktan almak gibi Kaab´ın eşsiz kasidesiyle buluşmak saadeti...  İbn-i Cabir´in Kitap´ta (Kur´an) bulduğu güzellikleriyle, Mevlâna´nın neyi ile, Bûsiri´nin onu bürüyen nuruyla ve Hassan bin Sâbit´in peygamberi korumak için çektiği kılıcı olan şiirleri ile tanışmak mutluluğu?

Size Sezai Karakoç´un kitabından bahsetmek istedik. Bunu da farklı bir şekilde yapmak daha uygundu. Kitabın adı: İslam´ın Şiir Anıtlarından. Karakoç kitaptaki şiirleri çeşitli zamanda farklı yerlerde yayınlamış sonra tek çatı altında bu kitapta toplamış. Çeşitli İslam şairlerinin şiirlerinin çevirilerine yer vermiş kitapta.  

Not: Yukarıda ki bazı satırları yazarken dikkate aldığım şiirler var. Bu şiirlerin büyük şairlerini bulmak işi sizin olsun.

İslam şiiriyle ilgili bir şeyler bulabileceğiniz bir diğer yazı: https://www.dunyabizim.com/kitap/resulullahi-sevmek-imani-guvercin-halkasi-gibi-boynuna-gecirmektir-h30078.html



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz