Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

´Şii İran bölgede koridor oluşturmak istiyor´

Türkiye´nin, ABD´nin İran yaptırımlarına sert tepki göstermesi ve İran ile ticareti sürdürebilmek için yeni mekanizmalar üzerinde çalışması Trump yönetiminin eleştirilerine yol açtı.

´Şii İran bölgede koridor oluşturmak istiyor´

Türkiye´nin, ABD´nin İran yaptırımlarına sert tepki göstermesi ve İran ile ticareti sürdürebilmek için yeni mekanizmalar üzerinde çalışması Trump yönetiminin eleştirilerine yol açtı.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Francis Fannon, DW Türkçe´nin de yer aldığı, uluslararası basın mensupları için düzenlenen telekonferans brifinginde, "Yaptırımların hedefi İran rejimidir, ithalatçı ülkeler değil" dedi.

Enerjide dışa bağımlı olan ve ekonomisi sıkıntılı bir süreçten geçen Türkiye´nin endişelerini ve yaptırımlara tepkisini ABD yönetiminin nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine Fannon, Türkiye´nin alternatif olarak Irak´tan petrol temin edebilmesi konusunda devrede olduklarına işaret etti.

Fannon, "Son yılda ülkelerin alternatif kaynaklardan petrol temin etmelerine yardımcı olduk, yoğun diplomatik girişimler gerçekleştirdik, Irak´ın petrol akışını arttırmasına dönük teknik destek verdik. Gelinen noktada Irak´tan Türkiye´ye ciddi oranda petrol ihraç edilmesinden memnuniyet duyuyoruz? Türkiye´nin ekonomisini geliştirebilmesi için ihtiyaç duyduğu petrolü temin edebilmesine dönük çabalar sürecek" şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu´na yanıt

ABD´nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook ise, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu´nun "ABD´nin İran´dan petrol ithali yasağına getirilen muafiyetlere son vermesi bölgesel barış ve istikrara hizmet etmeyecek" eleştirisini değerlendirdi.

"Barışçıl bir İran olmaksızın barışçıl bir Ortadoğu´yu hayal etmek çok zor" diyen Hook, şöyle devam etti: "İran´ın şöyle bir davranış şekli var: Ülkelere, ´istediğimiz gibi davranmamıza izin vermezseniz, istemediğiniz davranışları çok daha fazla görürsünüz´ mesajı veriyorlar. Oyunu İran´ın kurallarına göre oynadığınızda da genelde İran kazanıyor. Paragidmayı değiştirmemiz gerekiyor. İran devleti, dini bir mafya gibi davranıyor? Buna tehditler, şantajlar, haraca bağlama da dahil. Biz bu tür taktiklerin farkına varılması ve bunlara karşı çıkılması gerektiği görüşündeyiz."

Bölgesel barış ve istikrara neyin katkı sağlayabileceği konusunda Türk hükümetinden farklı düşündüklerini söyleyen Hook, İran´ın Ortadoğu´da bir Şii koridoru oluşturmaya çalıştığını söyledi, Tahran rejimini bölgede şiddeti teşvik etmekle suçladı.

ABD yönetiminin uyguladığı yaptırımlarla İran´ın 10 milyar dolarlık gelire erişiminin engellendiğini söyleyen Hook, bu şekilde Tahran´ın füze sistemlerine yatırım yapmasının, bölgedeki uzantılarına kaynak aktarmasının engellendiğini savundu.

İran´dan petrol ithalatı konusunda ABD yönetiminin sekiz ülkeye tanıdığı muafiyete gelecek ay başında son verecek olmasının, İran üzerinde baskıyı daha da artıracağını vurgulalayan Hook, "Kaynakları kuruyor, bu baskımızın sonuç verdiğini ortaya koyuyor. Bu nedenle diğer ülkelerin bu stratejimize destek olması önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Baypas mekanizması

Türkiye´nin İran´la ticareti sürdürebilmek için alternatif bir ödeme mekanizması üzerinde çalışması hakkında ise Hook, AB´nin geliştirdiği INSTEX mekanizmasına atıfta bulunarak, bu aracın bugüne kadar hayata geçirilemediğini, şirketlerin buna ilgi göstermediğini söyledi.

"Şirketlere baktığımızda, böyle bir Özel Ödeme Aracına (Special Purpose Vehicle) ilgi göstermediklerini görüyoruz. ABD pazarı ile İran pazarı arasında bir tercih yapmak durumunda olsalar, şirketlerin tamamı ABD pazarını tercih edecektir, belki sadece birkaç istisna olacaktır" diyen Hook, şöyle devam etti:

"Ayrıca böyle bir mekanizmanın işleyebilmesi için İran´ın Avrupa´nın şeffaflık konusundaki standartlarına uyması gerekiyor. Evet INSTEX aracı var, ancak bunun İran içinde de karşılığının olması gerekiyor. İran´ın bu standartlara uymayı istemediği görülüyor, çünkü İran´ın ekonomisi şeffaflıktan uzak bir şekilde dizayn edilmiş, paranın nereye gittiğinin diğer ülkeler tarafından takip edilebilmesini istemiyor. AB´nin INSTEX mekanizması hala faaliyete geçirilemedi, hem bahsettiğim bu nedenlerden ötürü, hem de şirketlerin buna ilgi göstermemesi nedeniyle."

Hook, İran´ın Filistin´e desteğinden rahatsız olmuştu

Hook, daha önce Şark´ul Evsat´a yaptığı açıklamada İran´ın Hamas ve İslami Cihad´a yıllık 100´er milyon dolar verdiğini söyleyerek ?Bu durum İran´ın terörizme ve istikrarsızlığına verdiği desteğin kanıtıdır´ demişti.

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER