Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Serdar Turgut: Dönmeyi sürdüren dünyanın merkezi İstanbul değil

Putin ile yapılan son zirvede de gördük Cumhurbaşkanımız kafası İstanbul´la meşgul olarak son derce kritik temaslar yapmak zorunda kalıyor

Serdar Turgut: Dönmeyi sürdüren dünyanın merkezi İstanbul değil

Hepimiz İstanbul ile yatıp İstanbul´la kalkıyoruz.
Çok doğal bu ama bu kadar içimize çekilmenin tehlikeli olduğunu da görmemiz lazım.
Hele de Türkiye açısından dış politika denilen şeyin tamamen iç politikaya dönüşmüş olduğu bir dünyada böylesine  içimize kapanmanın çok da tehlikeli olduğunu görmemiz mutlaka gerekiyor..

ÖNÜMÜZDE BİRÇOK TUZAK VE TEHLİKE VAR

Görev yerim nedeniyle özellikle Washington´da Türkiye´ye yönelik nasıl tuzakların ve zorlukların hazırlandığını her gün görüyorum. Herkes gibi ben de İstanbul´la meşgulüm ama bir yandan da burada olup bitenlere şu anki duyarsızlığımızın bedelinin ağır olacağını da maalesef her gün görmekteyim.

"İstanbul´u artık bir kenara bırakın asıl işimize bakalım" demek istiyorum ama bu da gerçekçi değil, bu da ortada.

Putin ile yapılan son zirvede de gördük Cumhurbaşkanımız kafası İstanbul´la meşgul olarak son derce kritik temaslar yapmak zorunda kalıyor. Çok kısa süre içinde Trump´la da yüz yüze görüşmesi gerekecek çünkü ABD ile çok daha kritik, ulusal güvenliğimizi ilgilendiren acil çözülmesi gereken problemler var.

DÜNYANIN MERKEZİ İSTANBUL DEĞİL

Eğer biz dünyanın merkezine İstanbul´u koymayı devam edersek gereken makul adımları atmayı ihmal etmeyi sürdürebiliriz gibi geliyor bana. Bunun bedeli ağır da olabilir.

ABD ile ilişkimizde elimiz fazla güçlü de değil. Buradan gelecek ilk ters bir adımda ekonomik dengelerimizin olumsuz etkileneceğini daha önceki deneylerden de biliyoruz.

Bu ters adımların hazırlanmakta oluğunu ben her gün duymaktayım. Yaniİstanbul´u kim yönetirse yönetsin Türkiye´yi ABD bağlamında zorluklar bekliyor.

Ülke kendi içinde rahatlamalı ve kendi liderini de asıl işine konsantre olabilmesi için rahatlatmalı. Bu İstanbul probleminin  Bir an önce hepimizin gönül rahatlığıyla ´evet´ diyeceğimiz, adil bir şekilde ülke liderliği tarafından hemen çözülüp herkesin asıl işine konsantre olması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı İstanbul valisi değil, yaşamını ortak paylaştığımız bu ülkenin lideri. İster İstanbul´da olalım isterse de İzmir de o hepimizin başkanı. O arkasında tüm ülkenin desteğini hissedemezse dünyada ülkeye gereken güçlü adımları atamayabilir. İşte o zaman asıl beka sorunu çıkar.

İstanbul ile yatıp onunla uyanmaya başlayan Türkiye dış tehlikeler ile gerektiği gibi mücadele edemiyor. Bu Washington´dan net gözüküyor. Aklımızı, gönlümüzü temizleyip asıl mücadele edilmesi gereken gerçek tehditlere konsantre olmalıyız.

Dış gelişmeler bir yana ekonomi bir yana tüm acil  sorunlar İstanbul engelinin aşılmasını bekliyor bir çözüm bulunması için.
Çözüm var mı bilmiyorum en azından gayret göstermeliyiz, çalışmalıyız bu tuhaf durumdan bir an önce kurtulmak için.

BUGÜN BİLİMSEL YAZAMADIM KUSURA BAKMAYIN LÜTFEN

Çok bilimsel bir yazı olmadığını farkındayım bunun ama bazen gerekeni söylemek için net biçimde olması gerekeni ortaya koymak uğruna da bu şekilde yazmak da gerekebiliyor.

***



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER