Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Şenol Babuşcu: Enflasyonla yaşamaya alışmalıyız AK Parti hükümetinin bize çizdiği yol bu

Ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu KARAR TV'nin Orta Dalga programında gazeteci Gülay Erdemli'nin sorularına cevap verdi.

Şenol Babuşcu: Enflasyonla yaşamaya alışmalıyız AK Parti hükümetinin bize çizdiği yol bu

Karar.com’dan Merve Şişman’ın “konu ile ilgili” haberi…

Ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu KARAR TV'nin Orta Dalga programında gazeteci Gülay Erdemli'nin sorularına cevap verdi.

"AK PARTİ HÜKÜMETİNİN BİZE ÇİZDİĞİ YOL BU"

Ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu 'AK Parti hükümetinin bize çizdiği yol bu' diyerek enflasyonu göz önüne aldı. Babuşcu, "Geçen seneki rakama ulaşmamız için 2 buçuk yıl enflasyonla birlikte yaşamaya alışmalıyız. Kaderimiz bu. AK Parti hükümetinin bize çizdiği yol bu oldu son bir yıldır. Banka karlarına iki boyutlu bakmak lazım. Banka karları ciddi boyutta artmış vaziyette. Diğer taraftan bakarsak öz kaynaklarda yeterli bir karlılık yok. AK Parti hükümetinin son bir yılda aldığı tüm ekonomik kararlar bankaların maliyetlerini azaltıcı getirilerinin artırıcı kararlardı. Kur korumalı mevduat hesapları uygulamasını başlattı örneğin. Kur korumalı mevduat hesaplarında bankalar yüzde 12 ile 14 arasında maliyet topladılar. Üstünün maliyetini devlet ödedi. 200 milyar lira civarında bütçeye yük geliyor şu an. Devlet dedi ki, 'bankaları toplayın kur korumalı mevduatı siz yüzde 12-13'ünü ödeyin. Ben kalanını öderim.' Döviz alım satımını cazip olmaktan çıkarmak için uygulamalar yaptı. Bunun gibi çok uygulamalar yaptı 2022 yılında. Tüm uygulamalar bankaların maliyetlerinin düşürücü gelirlerinin artırıcı bir strateji oldu." ifadelerine yer verdi.

"TÜRKİYE'DE ORTA SINIF SON BİR YILDA YOK OLDU"

Türkiye'deki gelir dağılımıyla ilgili konuşan Prof. Dr. Şenol Babuşcu, "Orta sınıf araba ve ev alamıyor. Daha önceki dönemlere baktığımız zaman orta sınıf araba alabiliyordu ev alabiliyordu. En düşük araba fiyatı 500 bin liranın üzerinde. En düşük ev fiyatı bir milyon civarında. İstanbul'da ev fiyatlarında kiralarda beş bin liranın üzerinde. İstanbul, Ankara ve İzmir'de bu böyle. Ev ve araba alma dönemi orta sınıfta bitmiş oldu. Türkiye'de orta sınıf son bir yılda yok oldu. AK Parti orta sınıfı yok etti. İki yıl önce yüzde 20 civarında bir kesim yüksek gelirli bir kesimdi. Yüzde 60 oranında orta gelirli bir sınıftı. Yüzde 20'si ise düşük gelirliydi. Türkiye üç bölümden oluşuyoruz. Orta sınıftaki yüzde 60'lık kısımdan yüzde 10'u yüksek gelirli oldu. Ben bunlara AK Parti zenginleri diyorum. Yüzde 20 olan yüksek gelirli kısım yüzde 30 oldu. Orta sınıfta kalan yüzde 50'lik bölüm ise alt sınıfa geçiş yaptı. Yüzde 70 bir kesim fakir, düşük gelirli kesim oluşmuş oldu. Orta sınıf yok edildi. Acaba bilinçli bir durum mu yaptılar diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.


 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER