Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Seçimi pozitif karşılayan piyasa reforma odaklandı

Yerel seçimden önce swap piyasasındaki hareketlenmenin de etkisiyle inişli çıkışlı bir seyir izleyen piyasa dün sakindi. Cuma kapanışta 5.57 seviyesinde olan dolar kuru 5.44´ü gördü. BİST 100 endeksi de toparlanarak 95 bin seviyelerine ulaştı. BlueBay Cap

Seçimi pozitif karşılayan piyasa reforma odaklandı

Sandık başına giden Türkiye geçtiğimiz pazar günü yerel yönetimler için seçimini yaptı. Gelecek 5 yıl için tercihini yapan vatandaşlar şimdi ise yönünü ekonomi konusunda atılacak reformlara çevirdi. Geçtiğimiz haftayı sert bir şekilde kapatan piyasalar, seçim gününde de iki yönde hareketliydi. Cuma kapanışta 5.5781 seviyesinde olan kur, dün en yüksek 5.70 ve en düşük 5.44 seviyelerini gördü. 

Türk Lirası´ndaki düşüşe paralel Borsa İstanbul´da BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem güne düşüşle başladı. Güne 93.908 puandan başlayan borsa, 91.864 puana kadar geriledi. Ardından toparlanan piyasa 94.700 bölgesine çıktı. BIST 100 endeksi, gün içinde 95.117 puana kadar çıktı. Dolar kuru seçim sonrası yeniden yön arayışında olacakken, Türk Lirası üzerinde ana baskı unsuru yurt içi yerleşiklerin 24 haftadır kesintisiz artmaya devam eden ve 179.3 milyar dolarlık rekor büyüklüğe ulaşan döviz mevduatları. BlueBay Capital Varlık Yönetimi Stratejisti Timothy Ash, AKP´nin İstanbul´da kaybetmiş görünmesinin başlangıçta Türk lirasında değer kaybına yol açtığını, ancak aslında büyük resmin değişmediğini, AKP hükümetinin ülke çapında yüzde 50´den fazla oy aldığını, reform vaadinde bulunan hükümetin bunu yerine getirmesi gerektiğini ifade ederek ?Aksi halde piyasalar Türkiye´yi şiddetle cezalandıracaktır? dedi.

Ekonomistler ve piyasa oyuncuları, bu hafta içerisinde yaşananlarla birlikte artık temel meselenin Türkiye´nin serbest piyasa ilkelerine bağlılığına dair güvenin zedelenmesi olduğunu ve hükümetin de bu güveni yeniden tesis etme konusunda adımlar atması gerektiğini söylüyor. Nomura International Küresel Piyasalar Araştırma bölümünden gelişmekte olan piyasalar ekonomisti İnan Demir, seçim sonrasına dair en önemli sorunu ?yerli ve yabancı yatırımcıların güvenini yeniden tesis etmek´ olarak tanımladı. Demir ?Yüksek enflasyon ve faizlerle mücadele için ?idari´ önlemlerin kullanılması, Türkiye´de yerleşiklerin yılbaşından bu yana TL tasarruflardan uzaklaşarak döviz mevduat biriktirmesine yol açtı. Yerleşiklerin neredeyse daimi döviz talebi sürerken Merkez Bankası´nın rezervlerinin hızlı bir şekilde düşmesi de yabancı yatırımcıların TL´ye yönelik algısının olumsuza dönmesine yol açtı. Bu güven hasarının tamiri; dış finansman ihtiyaçlarının temini, TL´nin istikrara kavuşması ve enflasyonun kontrol altında tutulabilmesi açısından kritik öneme haiz? açıklamasında bulundu.

Yazının devamını okumak için...



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER