Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Sanatın İzi

Hertaraf.com'dan Harun Aykaç Şair ve yazar Şakir Kurtulmuş'ın "Sanatın İzi" adlı deneme kitabını değerlendirdi.

Sanatın İzi

1958’de Eskişehir’de doğan çocukluğundan itibaren yaşamı edebiyat ve sanatla yoğrulan Şakir Kurtulmuş tarafından kaleme alınmış bir deneme kitabı.

Kitabı okurken yazar vesilesi ile bir aydının yetişme tarzına, mühitine ve bunlar içindeki yoğrulma alemine de tanıklık etme mümkün. Evet hiçbir yazar veya sanatçı içinde bulunduğu çevreden soyutlanarak ele alınamaz, kaidesini bizlere hatırlatmaktan dur olmadığını müşahade etmekteyiz.

Sanatın İzinde, yazarın ilk aldığı eğitimden, daha sonra tanıştığı insanlara kadar birçok şeye de vukufiyeti kesb etme olanağı veriyor.
Kitaba ve okumaya dair merakı, evde ablalarının okul kitaplarını karıştırmakla başlayıp Teksas, Tommisk ve Zagorla süren  daha sonra da tanıştığı Kemalettin Tuğcu eserleri ile devam etmiş ve nihayetinde tanıştığı insanlar vesilesi ile Sezai Karakoç ve Atasoy Müftüoğlu’nun kılavuzluğu ile perçinleşip Türikye’de fikir ve zikir sahibi olan insanlarla yürümesine zemin hazırlayan yol serüveni.

Daha okula başlamadan dedesinden aldığı Kur’an dersi ve efendimizin hayatına dair bilgiler, bulunduğu yerdeki halk kütüphaneleri ile tanışması, yazdığı şiirlerle okulda dikkat çekmesi, cebindeki en son parayı kitaplara verebilecek kadar bu yolun sevdalısı haline gelmesi, o da yetmiyor bütün hayatını bu uğurda şekillendirerek kendini matbuat hayatına vakfederek hem ürünleri ile hem de diğer maddi-manevi imkânları ile bu ülkenin evlatlarına kendisini nasıl ilmek ilmek adadığını satırlarından hareketle sadırlarımızda hissetmemize vesile olduğunu eseri elimize alıp baştan sona okuyunca anlıyor ve 
anladıklarımızla adeta hem yaşıyor hem de görür gibi oluyoruz. Tabii ki, yazarın hayatındaki benzerliklerimiz de eserde ortaya çıkınca hem hüzünleniyor hem seviniyoruz.


Sözü daha fazla uzatmadan sizleri bu eserden birkaç alıntı ile baş başa bırakıp aradan çekilmek istiyorum.
“Okuma kültürünün ne anlama geldiğini anlayıncaya kadar daldan dala atlayıp çok çeşitli okumalar yapılarak bir yol katedildiği herkesçe bilinmekte. Okumanın faydalı bir iş olduğunu sürekli anlatmaya çalıştı rahmetli dedem. Daha ilkokula başlamadan kendisinden Kur’an dersleri almaya gittiğimiz vakitlerde bize değişik kitaplardan peygamberlerin hayatını, ahlaki dersler veren hikâyeleri okur, dikkatle dinlememizi isterdi.”

“İlkokula giderken ablalarımın kitaplarını karıştırır, resimlerini incelerdim. O yıllarda radyonun yaygın biçimde kullanıldığını hatırlıyorum. Akşam 19.00 haberlerini dinlemek için babam açıyor sonra da kapatıyordu. Babam gittikten sonra da hep birlikte izlediğimiz arkası yarın ve masal saatlerini kaçırmadığımızı hatırlıyorum. İl Halk Kütüphanesine girdiğimizde o kadar kitabı bir arada görünce çok şaşırmıştım.”

“Kemalettin Tuğcu’nun kitaplarını bulmuş ve onları okumaya başlamıştım. Elimdeki çizgi film kahramanlarına ait macera kitaplarını paraya çevirerek onların yerine yeni tanıştığım bu kitaplardan almaya başladım.”

Bu arada küçük küçük şiirler yazdığımı fark ettiğimde, bir defter edinerek yazdığım şiirleri burada toplamaya başladım.”

“Daha çok kitapla tanışmaya başlamıştım artık. (Mustafa Özçelik) Bana bir kitap hediye etti, Sezai Karakoç’un Gül Muştusu isimli şiir kitabı… Daha yeni yayınlanmıştı. İlk kez ismini bu kitapla öğreniyordum Sezai Karkoç’un. Heyecanlandım okumaya başladım. Kendime ait bir kitap, üstelik hediye edilmiş bir şiir kitabının varlığı ile sevinçliydim fakat okuduğumu çok anlamadığımı görünce biraz hüzünlendim.”

“Eskişehir deyince akla gelen ilk isim kuşkusuz Atasoy Müftüoğlu’dur. Her ne kadar Eskişehir’in kendisi için bir şey ifade etmediğini söylese de şehirde yaşayan kültür dünyası sakinleri O’nun Eskişehir için ne anlam taşıdığını çok iyi bilmektedirler. Atasoy abiyi tanımak sadece bir insan olarak onu bilmenin ötesinde yeni bir dünyayı tanımak, yeni bir kültür coğrafyanın sınırlarını yeniden işaretlemek demektir bir bakıma.”

“İlk okuduğumuz Sezai Karakoç’a ait kitapların dünyası bizi daha yeni yeni basılmaya başlayan yerli düşünceye ait kitaplarla buluşturdu.”

“Edebiyat Yayınları’nca basılan Nuri Pakdil, Erdem Bayazıt, Akif İnan, Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Alaeddin Özdenören’in kitaplarını yakından takip etmeye başlamıştık. Düşünce dünyamızı şekillendiren bu kitapları okurken okul Kütüphanesinde güzel bir kaynak bulduk. Milli Eğitim klasikleri arasında basılan pek çok eser burada mevcuttu ve bunları alıp okuma imkanımızın olduğunu görünce çok sevindik.”

“Okumalarımız sayesinde aydınlandı yürüyüşümüz. Her biri birer ışıktır kitapların.”

Kurtulmuş, Şakir (2021), Sanatın İzi, çıra edebiyat, İstanbul.

 

Çıra yayınlarınca yayımlanan Şakir Kurtulmuş'un  bu değerli eserini ÇIRA KİTAP ve Seçkin kitapcılarlardan elde edebilirsiniz



Anahtar Kelimeler: Sanatın

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER