Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Şamil Basayev 10 Temmuz 2006´da şehit edilmişti

Çeçen lider Şamil Basayev´in öldürülmesinde Rus ve Çeçen kaynaklar farklı yorumlarda bulunuyor.

Şamil Basayev 10 Temmuz 2006´da şehit edilmişti
Rusya, Çeçen lider Şamil Basayev´in özel bir saldırıda öldürüldüğünü açıklarken Çeçenler ise, Basayev´in öldüğünü doğruladı, ancak olayın kaza olduğunu bildirdi. FSB Başkanı Nikolay Patruşev, Devlet Başkanı Vladimir Putin´le görüşmesinde Basayev´in önceki gece Çeçenistan´a komşu İnguş Cumhuriyeti´nde düzenlenen saldırı sonucu ölü ele geçirildiğini iddia etti. Patruşev, hazırlığı bir yıl süren operasyonun Çeçenlere silah gönderen bir ülkede başladığını söyledi, ancak ayrıntıya girmedi.

Rus gizli servisinin de aralarında bulunduğu değişik kaynakların verdiği bilgiler, Basayev´in 100 kilo patlayıcı ile yok edildiğini gösteriyor. İstihbarat kaynakları, Rus gizli servisinin operasyonu Çeçenlere silah ve patlayıcı madde gönderen bir ülkede başlattığını ve patlayıcıların içine uzaktan kumandayla havaya uçurulmasını sağlayacak bir cihaz yerleştirildiğini bildirdi. Bu kaynaklara göre, operasyonun son aşaması İnguş Cumhuriyeti´nin Ekajevo köyünde gerçekleştirildi.

Patlayıcıları bir kamyona yerleştiren Basayev ve adamlarının birkaç araçlık konvoyla köyden ayrıldığı sırada çok şiddetli bir patlama meydana geldi. İnguş Başbakan Yardımcısı Beşir Auşev, patlamanın şiddetinden Basayev´in başının gövdesinden ayrıldığını ve teşhisin vücudunun değişik parçalarıyla yapılabildiğini, protez bacağının da bulunduğunu açıkladı.

Şamil Basayev´in Şehid edildiği yer...

Aynı operasyonda Basayev´in yanında bulunan 12 Çeçen de öldürüldü. Rusya Televizyonu ise, Basayev´in füze saldırısı sonucu öldürüldüğünü duyurdu. Çeçenlerin ilk Başkanı Cahar Dudayev de bir Rus savaş uçağından atılan füzeyle öldürülmüştü.

"Kaza sonucu şehit oldu"

AP haber ajansı, olayla ilgili haberinde "Devlet televizyonuna göre adamları bir kamyona bombalar yüklerken patlama meydana geldi. Hemen yanındaki sivil bir araçta bekleyen Basayev de aldığı yaralar sonucu öldü" dedi. Rus Itar-Tass Ajansı, Basayev´in öldürüldüğü yerde incelemenin sona erdiğini belirtirken, Rus yetkililer, olay yerinde Basayev´in protezli bacağıyla "kendisine özgü sakallı kafasının´´ bulunduğunu kaydetti. 

Direnişçi sayısının cesetlerin parçalanmış olması nedeniyle saptanamadığı da kaydedildi. Rus yetkililer operasyon sonucu Basayev´in öldürüldüğü iddiasında bulunurken, Çeçen direnişçilere yakın "Kavkazcenter´´, ölüm haberini doğruladı, ancak Basayev´in patlayıcı yüklü kamyonun kaza sonucu patlaması nedeniyle "şehit´´ olduğunu kaydetti.
 
Kaynak: Medya


Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER