Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Saadet-Chp birlikteliği kalkınmanın yeni modeli olur mu?

Sinan Eskicioğlu- 05.06.2018

Saadet-Chp birlikteliği kalkınmanın yeni modeli olur mu?

Seçim yarışı iyice hızlandı ve kızıştı. Bu kızışmanın meydanlarda karşılıklı söz düellosuyla olması, tabii en güzeli. Ama hala daha seçim bürolarına saldırılar devam ediyor. Bu durumu normal görenler olabilir ama demokratik toplumlar düzleminden bakarsak kesinlikle normal değil.

Anlamaya çalışıyorum. Hem bu taşkınlığı ve saldırganlığı ve hem de ?illa kazanmalıyız´ diyen kesimi.

Seçim yarışı hızlandıkça esen rüzgarlar da değişmeye başladı. Bir tarafta elinde bütün imkanları bulunduran ittifak, diğer tarafta imkansızlıklar içinde seçim çalışması yapan başka ittifak.

Enflasyon oranlarının açıklanması, ekonomideki olumsuzlukları daha görünür hale getirdi.

Hükümet cephesinde bir gerginlik ve sinir bozukluğu var. Her alanda kendini gösteren bu gerginlik Diyarbakır konuşmasında da Cunhurbaşkanı´nın yüzüne yansımıştı. Rahatsız edici bir gerginlik ve azarlama.

Herkes seçim değerlendirmesi yapıyor ve yapacaktır. Ama bence 24 Haziran seçim sonuçları hiç kolay tahmin edilecek şekilde görünmüyor. Kesinlikle çok zor. Schrödinger kedisi deneyi gibi sanki. Seçim sonuçları hem öyle hem böyle ve hem de ortada. İşte işin güzelliği de bu zaten. O gece merakla sonuçları beklemek?

Beni daha fazla düşündüren seçimlerden sonra olacaklar. Yani seçimleri Tayyip Erdoğan kazanırsa, ittifakın durumu ne olacak. Ya da meclisdeki tablo ve diğer ihtimaller.

Sonuç ne olursa olsun, kesin olan bir şey var ki, o da Saadet-Chp birlikteliğinin taşıdığı önem.

Ona geçmeden şu tespitimi de söylemek isterim. Ak parti ile Mhp arasında kurulan ittifak seçimlerden sonra çok devam etmeden sona erecektir. Kim bilir, belki seçimlerden önce de bitmiş olacak, ama açıklanması seçim sonrasına kalabilir.

Gelelim Saadet-Chp birlikteliğine.

Bugüne gelinceye kadar toplum olarak çok ilginç olaylar yaşadık.

Kurulduğunda çözüm sunan ve alternatif olan bir partiden, tamamen devletçi ve baskıcı duruma dönüşen bir siyasal parti.

Dini duyguları kullanıp, devleti ele geçirmeye çalışan bir yapı.

Ve dejenere olan dini ve manevi değerler.

Bugün toplumun zihinsel kodları çok farklı işlemekte. Yaşanan olumsuzluklar toplumun zihinsel kodlarını etkiledi ve bazı yeni değerler ortaya koydu ve hatta yerleşti.

İşte tam da bu noktada Saadet-Chp birlikteliği gerçekleşti.

Bu birliktelik, bana göre, Türkiye´nin önümüzdeki yıllarda gerçekleştireceği kalkınma modeli olacaktır.

Saadet partisinin temelinde bulunan Adil Düzen düşüncesi ve ezilmişlerin yanında olma temel fikri ile, Chp´nin emekçilerin yanında olma düşüncesi ve sol düşünceye önem vermesi ile örtüşmektedir.

Bu durum güçlü bir orta sınıfı, hakları elinden alınmayan ve güçlendirilmiş emekçileri ve adaletli bölüşümün olduğu bir toplumu gerekli kılar.

İslamcılıktan ziyade İslam derdinde olan Saadet partisi, eminim Chp tarafından da önemsenir ve desteklenir.

Bunu neden böyle ifade ediyorum? Çünkü Adil Düzen İslamcılık değil, Hukuk temelinde hakların hak sahiplerine teslimidir.

Bu fikri de Chp onaylar ve destekler.

Şöyle bir benzetme yapayım: Avrupa, İslam dünyasındaki bilimsel gelişmelerle kendi değerlerini birleştirdi ve yeni bir medeniyet oluşturdu.

Bugün de Doğu ile Batı´nın değerlerinin birleşmesinden yeni bir medeniyet doğacak.

Bir bakıma Chp´yi Batı, Saadet´i de Doğu olarak kabul edersek. Türkiye´nin yeni kalkınma modeli de işte bu Batı-Doğu senteziyle olacaktır.

Saadet partisinin Adil Düzen´inin Chp´li gençlere ve Chp´lilere anlatılması çok önemlidir. Ve aynı şekilde Chp´lilerin yaşam tarzlarının Saadet´liler tarafından anlaşılmaya çalışılması ve onaylanması da çok önemlidir.

Ak partinin bunu başarması çok daha kolay ve hızlı olabilirdi. Ama Ak parti bu yolu benimsemekten ziyade ?tek olsun benim olsun´ mantığıyla hareket etti. Ama Türkiye teke indirgenebilecek bir ülke değil.

Ve şimdi önümüze tekrar bir fırsat çıktı. Bunun adı da Saadet-Chp Birlikteliği.

Yüzeysel konuşma ve tartışmalardan uzak kalarak derin-bilimsel ve hukuki uzlaşıların arandığı toplantılarla bu birliktelik kuvvetlendirilebilir. Devlet yönetimi, hukuk ve hukukun tesisi, ekonomik prensipler ve uygulamalar, toplumsal alanda birlikte yaşama modelleri ile de geliştirmek mümkün.

Bir başka tespit örneğimi de vereyim.

Chp´nin adayı Muharrem İnce sağ ve muhafazakar kesime de hitap edebiliyor ve o yapıyı tanıyor.

Saadet´in adayı Temel Karamollaoğlu da İngiltere´de okudu ve evliliği ile de zaten sentezi oluşturmuş durumda ve bu bakımdan çok önemli bir özelliğe sahip.

Güçlü bir Türkiye ise, işte güçlü Türkiye bu iki partinin birlikteliğinin sentezi ile oluşur kanaatindeyim.

Bakalım neler olacak?



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz