Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

S-400 ile ilgili endişeler Erdoğan´a kadar ulaştı

DW Türkçe´nin verdiği habere göre, S-400 ile ilgili endişeler Erdoğan´a kadar ulaştı

S-400 ile ilgili endişeler Erdoğan´a kadar ulaştı

Türkiye ile ABD arasındaki S-400 krizinde, Washington´un yaptırım tehditlerini sürdürmesinin Ankara´da endişeleri artırdığı belirtildi.

Reuters haber ajansına konuşan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen üst düzey iki Türk yetkili, Türk Silahlı Kuvvetleri´ne yönelik olası ABD yaptırımı ve F-35 uçaklarının teslimatının iptal edilmesiyle ilgili endişelerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a kadar ulaştığını iddia etti.

Yetkililerden biri yaptığı değerlendirmede, ?Bazı üst düzey yetkililer bu teslimatın (S-400), en azından Haziran ayında yapılmasına karşı çıkıyor. Bir üst düzey yetkili bu görüşünü Erdoğan´a da iletti? diye konuştu. Aynı yetkili, S-400 teslimatına karşı çıkan Ankara´daki görevlilerin NATO ile ilişkileri bozacağı, ABD´nin yaptırımlarını devreye sokacağı ve Amerikan yapımı Patriot füzelerini tamamen devre dışı bırakacağı endişesini taşıdığını aktardı.

Ajansa konuşan ve Rusya ile varılan S-400 anlaşmasının içeriğine hakim olan diğer Türk yetkili de, olası ABD yaptırımlarının başkentte endişe yarattığını doğruladı, ancak Türkiye´nin pozisyonundan geri adım atmayacağını söyledi.

?İstihbari paylaşım ve diğer alımları etkileyebilir?

NATO´ya üye bir Avrupa Birliği ülkesinden askeri bir yetkili ise, S-400 satın almasının Türkiye´ye daha fazlasına mal olabileceğini belirtti. Askeri yetkili, ?NATO Türkiye´yi satın almamaya zorlayamaz, ancak Ankara´nın böyle devam etmesi durumunda bunun ittifaktaki istihbari paylaşım ile diğer savunma alımları üzerinde etkileri olabilir? dedi.

Ankara ve Moskova´dan yapılan açıklamalar S-400 teslimatının Temmuz ayında gerçekleşebileceğini gösteriyor.

Reuters´a konuşan Türk yetkililerden biri ABD´nin olası ekonomik yaptırımlarına işaret ederek ?ABD ile tansiyonun yeniden yükselmesi şu aşamada istenmiyor. Şu anki plan, S-400´lerin Haziran ayında teslim edilmesi. Ama tartışmalar da sürüyor. Görüşmelerin sonucuna bağlı olarak ertelenebilir de? diye konuştu.

Ajansa konuşan bir savunma sanayisi yetkilisi de Türkiye´nin ABD ile bağlarına zarar vermek istemediğini belirterek ?Erdoğan-Trump görüşmesinde iki tarafın da birbirini daha iyi anlaması mümkün? dedi. İki liderin Haziran ayında Japonya´da düzenlenecek G-20 zirvesi çerçevesinde bir görüşme gerçekleştirmesi planlanıyor.

ABD ortak bir çalışma grubu kurulmasına karşı

Pentagon´dan yapılan yazılı açıklamada ise S-400´ler konusunda Türkiye ile ortak bir çalışma grubu kurulması önerisine karşı olunduğu belirtilirken bu çalışma grubunun S-400´lerle ilgili endişeleri hafifletemeyeceği vurgulandı.

Açıklamada, ?Türk ve Amerikan askerleri her seviyede iletişimi sürdürüyor. S-400 gibi hava savunma sistemleri, F-35 gibi savaş uçaklarını düşürmek için üretildi. S-400´ün radar sistemi, F-35´lere karşı tehlike oluşturuyor. Daha önce bu konuyla ilgili ABD´den Türkiye´ye teknik ekipler gitti ve aynı şekilde Türk yetkililer de ABD´yi ziyaret etti. ABD´ye gelen Türk yetkililere bu tehlikeler iletildi.? denildi.

Kaynak: DW Türkçe



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER