Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

S-400 geriliminde ilk hamle pilotlara

Rusya ile füze anlaşmasını krize çevirip Ankara´ya karşı tehdit diplomasisi yürüten ABD´den ilk yaptırım hamlesi... Anlaşmanın iptali için oluşturulduğu öne sürülen iki haftalık takvimin dolduğu süreçte Pentagon, yeni Türk pilotların F-35 eğitimini durdur

S-400 geriliminde ilk hamle pilotlara

Türkiye ile NATO müttefiki Amerika Birleşik Devletleri arasındaki kriz dosyalarının en üstüne yerleşen S-400 konusunda Washington´dan ilk somut hamle geldi.

Türkiye´yi F-35 savaş uçağı projesinden çıkarmakla tehdit eden ABD yönetiminin ilk olarak halen bu uçaklarda uçuş eğitimi alan pilotların gelmesini askıya aldı. ABD´nin, ülkede F-35 savaş uçağı eğitimi alan Türk pilotlara yenilerinin eklenmemesi yönünde karar aldığı belirtildi. Reuters haber ajansının Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, Ankara´nın Rusya´dan almak üzere anlaşmaya vardığı S-400 hava savunma sistemi konusunda geri adım atmadığı, bunun üzerine ABD´nin de yeni pilot eğitimlerini durdurmaya gideceği ifade edildi. 

Washington yönetimi S-400´ler ile F-35 yeni nesil savaş uçaklarını birbirine rakip askeri sistemler olarak kabul ediyor ve bir ülkenin bu iki teçhizata birden sahip olmasının F-35 programını riske atacağını savunuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri´ne bağlı personel ABD´nin Arizona eyaletindeki Luke Hava Üssü´nde F-35´in kullanımı ve bakımı konusunda eğitim almaya devam ediyor. Reuters´a konuşan iki ABD´li kaynak, Washington´un kararının eğitim alan mevcut personele yönelik olmadığını, Arizona´daki pilotların eğitiminin devam edeceğini ifade etti.  

HULUSİ AKAR´A SHANAHAN İMZALI MEKTUP: Ancak Foregin Policy´nin ulaştığı isimsiz Savunma Bakanlığı kaynakları ise yaptırımın daha da genişleyeceğini söyledi. FP haberinde halen ABD´deki üste eğitim gören toplam 42 Türk subayın da 31 Temmuz´a kadar eğitimlerinin sona erdirilerek bulundukları üslerden ayrılması istenecek. FP haberine göre halen Bakanlık görevini vekaleten yöneten Patrick Shanahan tarafından imzalanan ve yaptırımların sıralandığı mektup Haziran´da Savunma Bakanı Hulusi Akara´a teslim edildi. İsmini açıklamayan iki Pentagon yetkilisinin FP´ye yaptığı açıklamaya göre bu mektupta S-400 alımın halinde Türkiye´ye uygulanacak yaptırımlar da sıralandı.  

F-35 savaş uçaklarının üretim sürecinde rol oynayan Türkiye, uçakların geliştiricisi Lockheed Martin´e 9 milyar dolar karşılığında 100´lık sipariş vermişti. Mayıs ayında ABD merkezli yayıncı kuruluş CNBC Washington´un Ankara´ya Rus hava sistemlerinin alınmasından veçgeçilmesi izin Haziran ayının ilk haftasına kadar süre tanıdığı yönünde bir haber çıkmıştı. Söz konusu süre bugün doluyor. Ancak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD´nin Türkiye´ye böyle bir süre iletmediğini söylemişti. 

Hükümet Rusya´dan S-400 alımının bitmiş bir anlaşma olduğunu söylüyor ve ilk teslimatın kısa süre içerisinde yapılacağını ifade ediyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ankara´nın S-400 alımı nedeniyle ABD´den gelebilecek olan olası yaptırımlara hazırlandığını da ifade etmişti. Reuters haber ajansı, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon´un yeni pilotların gelişinin durdurulduğu yönündeki bilgiyle ilgili yorum yapmadığını, ancak Ankara´ya Patriot hava savunma sistemi satışında görüşmelerin devam ettiğini söyledi. 

Reuters´a konuşan yetkililer Türkiye´nin S-400 alımı konusunda geri adım atması halinde eğitim programına da yeniden başlanacağını söylüyorlar. 

Devamı>>>



Anahtar Kelimeler: geriliminde hamle pilotlara

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER