Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

RUSYA'DAN GÜVENLİ BÖLGE AÇIKLAMASI...

Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu görüşmeleri için New York’ta bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gazetecilerin sorularını cevapladı.

RUSYA

Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu görüşmeleri için New York’ta bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Suriye’nin kuzeyinde kurulması planlanan güvenli bölge ve Türkiye ile ABD arasındaki müzakerelere ilişkin sorusuna Lavrov, ”Ankara bu isteğinde çok haklı çünkü şu an ABD’nin kontrolündeki bölgeden sızan teröristler yüzünden sıkıntı yaşıyor.” karşılığını verdi.

Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliği söz konusu olduğu için güvenli bölge konusuna ”kayıtsız” olmadıklarını ve her iki ülkeyle de görüştüklerini söyleyen Lavrov, ”Amerikalıların bölgedeki Kürtleri kullanıldığını” ve ”öz yönetim organları oluşturmak için somut adımlar atıldığını” söyledi.

Lavrov, ABD’nin BM Genel Kurulu görüşmelerine katılacak bazı Rus diplomatlara vize vermemesine ilişkin ise Moskova’nın gerekli adımları atarak karşılık vereceğini ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, nükleer savaşın kabul edilemezliği üzerine tüm ülkeleri ortak açıklama yapmaya davet etti. ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan ayrılma kararından sonra Rusya’nın gerilimin artmasını önlemek için girişim başlattığını belirten Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in orta ve kısa menzilli füze yerleştirme moratoryumu uygulama önerisinde bulunduğunu anımsattı. Lavrov, ABD ve NATO’yu bu moratoryuma katılmaya davet ettiklerini hatırlattı.

Washington’a Stratejik Silahların İndirimi Anlaşmasının (START) uzatılması konusunda müzakerelerin başlatılmasını defalarca önerdiklerini ifade eden Lavrov, gelinen noktada START’ın kaderinin sorgulandığını, siber dünya ve uzayın da savaş alanına dönüştürülmesi anlayışına doğru eğilimin başladığını söyledi.

ABD’nin İran nükleer anlaşmasından tek taraflı olarak çekilerek bölgede “yıkıcı” bir rol oynadığına işaret eden Lavrov, ABD’nin yıllardır süren küresel stratejik istikrar sistemine büyük zarar verdiğini söyledi. Rusya olarak ABD’ye nükleer savaşa karşı ortak bildiri yayımlanması önerisinde bulunduklarına dikkati çeken Lavrov, “Bir yıl önce galibi olmayacak nükleer savaşın kabul edilemezliği konusunda üst düzeyde ortak açıklama yapılması önerisinde bulunduk aak ABD bu girişimi görmezden geldi. Tüm ülkeleri bu girişime destek vermeye çağırıyoruz.” ifadesini kullandı.



Anahtar Kelimeler: RUSYA' GÜVENLİ BÖLGE AÇIKLAMASI...

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER