Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Rusya’dan Ayasofya açıklaması.. Cami sıkıntısı yok ibadethaneye dönüştürülmemeli

Türkiye’nin Ayasofya’nın müze statüsünü cami statüsüne çevirme girişimine ilişkin Rusya’dan birbiri ardına açıklamalar geldi.

Türkiye’nin Ayasofya’nın müze statüsünü cami statüsüne çevirme girişimine ilişkin Rusya’dan birbiri ardına açıklamalar geldi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, “Biz bu konudaki görüşümüzü saklamıyoruz. Bir karar alınırken yapının tüm dünya için taşıdığı önemin göz önünde bulundurulmasını umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise “Bu sıra dışı anıtın statüsüne ilişkin tüm kararların dengeli olmasını, bu sorunun inananlar için yüksek hassasiyeti, bilinen dinler arası bağlamı ve UNESCO Dünya Mirası anıtlarının yönetimi alanında mevcut uluslararası yasal düzenlemelerin dikkate alınmasını bekliyoruz.” dedi.

Moskova Patrikanesi’nin Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Metropolit Hilarion da Rossiya-24 televizyonunda yaptığı açıklamada şöyle konuşku:

“Çok kutuplu, çok dinli bir dünyada yaşıyoruz, bu nedenle inananların duygularına saygıyla yaklaşılmalı. Şu durumda Türkiye’nin Müslüman ağırlıklı bir nüfusa sahip olduğu anlaşılabilir bir şey, fakat İstanbul’u çok iyi biliyorum, cami sıkıntısı yok. Ayasofya’nın hemen yanında Sultanahmet Camii var ve orası faaliyet gösteriyor. Oraya gidilebilir, neden özellikle de şimdi Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi ihtiyacı duyulduğunu anlamıyoruz.

Bu konunun Türkiye’nin şu an içinde bulunduğu siyasi durumdan, ülkenin devlet başkanının Ayasofa’nın camiye dönüştürülmesini isteyenlerin tarafında olmasından kaynaklı olduğu aşikâr. Ancak günümüz koşullarında böyle bir adım inanç özgürlüğünün kabul edilemez bir ihlali. Bu ayrıca birçok Türk yetkilinin belirttiği gibi sadece Türkiye’nin içişleri meselesi değil. Ayasofya tüm Hristiyanlar için, dünya için önem taşıyan bir yapı ve son dönemde bu konu üzerinden dönen tartışmaları büyük üzüntüyle karşılıyoruz.”

“Derin endişe duyuyorum”

Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, bazı Türk siyasetçilerin Hristiyan kültürünün en büyük anıtlarından Ayasofya’nın müze statüsünün gözden geçirilmesi için yaptığı çağrılardan derin endişe duyduğunu söyledi.

6. yüzyılda Kurtarıcı İsa onuruna inşa edilen Ayasofya’nın tüm Ortodoks alemi için büyük anlam taşıdığını belirten Kirill, “Burası Rus Kilisesi için de özel değere sahip. Ayasofya’nın eşiğinden giren büyük Vladimir knyazlığının elçileri, yapının ihtişamı karşısında büyülendi. Onların hikayelerini duyan Aziz Vladimir, vaftiz oldu ve Rusları vaftiz etti, ardından Rusya yeni bir manevi ve tarihsel boyuta yani Hıristiyan uygarlığına adım attı.” diye konuştu.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER