Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Rusya, Kazakistan'ı ilhak mı edecek?

Gzt.com Avrasya editörü Nazgul Kenzhetay Rusya'nın yayılmacı siyaseti hakkında önemli noktalara dikkat çekiyor.

Rusya, Kazakistan

Rusya'nın Kazakistan'daki toprak iddiası

Kırım'da, Donetsk'te, Karabağ'da, Moldova'da Suriye'de, Libya'da hatta Afrika'da gücünü arttıran ve yeni topraklar kazanan Moskova, bu sefer de Kazakistan'dan toprak iddiasında bulundu.

Rusya Devlet Duması Eğitim ve Bilim Komitesi başkanı Vyacheslav Nikonov 10 Aralık'ta Rus devlet televizyonunda konuşarak, Kazakistan'ın 'daha önce var olmadığını' söyledi.

“Kuzey Kazakistan'da hiç yerleşim yoktu. [Etnik Kazaklar] vardı ama çok daha güneyde. Kazakistan toprakları Rusya ve Sovyetler Birliği'nin büyük bir hediyesi'dedi.

Aslında, Nikonov “Kazaklar hiçbir zaman devlet olmadı' diyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çok daha önceki sözlerini yineledi.

Nikonov'un yorumundan kısa bir süre sonra, Rus Patriot hareketinden bir aktivistin, Moskova'daki Kazak Büyükelçiliği yakınına 'Kuzey Kazakistan Bir Rus Toprağıdır' yazan bir pankart yerleştirdiği bildirildi.

Günler sonra, başka bir Duma üyesi olan Yevgeniy Fyodorov, Kazakistan'ın “topraklarını Sovyetler Birliği'nden kiraladığını' söyledi.

Fyodorov, Rus milletvekillerini eski Sovyetler Birliği'nin çöküşünün ardından 'toprakların geri alınması' ve '1991'de alınan yasadışı kararların' iptal edilmesi meselesine bakmaya bile çağırdı.

Moskova Kazakistan'a gözdağı vererek ne elde etmek istiyor? Putin'in Rusya'sında eski Sovyet ülkelerinde yaşayan Rus nüfusu önemsenmeye başladı.

Kremlin'in gerçekten Rus nüfusunu önemsiyor mu? Bu nüfus sadece Kremlin'in bu ülkeler üzerindeki baskıcı politikalarını gerçekleştirecek bir araçtır.

Kazakistan çok stratejik bir alanda yer alıyor.

Kazakistan Mendeleev'in tablosundaki elementlerin yüzde 80'ini topraklarında barındırıyor. Enerji kaynaklarıyla dünyada 9.sırada yer alıyor. Büyük topraklarıyla da dünyada 9.sırada yer alan Kazakistan'ın en önemli sorunlarından biri de sadece 18 milyonluk nüfusunun olması. Tabii Kazakistan'ın bulunduğu bu konum oldukça iştah kabartıcı…

Kazakistan'ın Rusya ile 7.200 kilometreye uzanan bir sınıra sahip olması ve bağımsızlığını kazandığı ilk yıllarda Kazakistan'ın nüfusunun yüzde 37'sinin Ruslardan oluşması, ister istemez Orta Asya'nın bu en büyük ve en zengin ülkesinin, Rusya'ya karşı daha dikkatli politika izlemesine neden oldu.

 



Anahtar Kelimeler: Rusya Kazakistan' ilhak edecek?

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER