Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

“Rusya bu gece 2023 Türkiye seçimlerinde kimin lehine müdahil olacağını açıkça deklare etti”

Rusya uzmanı araştırmacı Aydın Sezer’e göre “Ortak açıklamanın bu maddesiyle seçim sürecinde Putin Erdoğan’a ‘bizimlesin’ dedi.”

“Rusya bu gece 2023 Türkiye seçimlerinde kimin lehine müdahil olacağını açıkça deklare etti”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, dün (5 Ağustos) Rusya’nın Soçi kentinde 4 saatlik bir ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından yayımlanan ortak açıklamada iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttırılması ve ekonomik iş birliğinin yoğunlaştırılması vurgulandı.

Rusya uzmanı araştırmacı Aydın Sezer’e göre “Ortak açıklamanın bu maddesiyle seçim sürecinde Putin Erdoğan’a ‘bizimlesin’ dedi.”

Geçen hafta Bloomberg, Rusya’nın Akkuyu Nükleer Santrali’nin finansmanı için Türkiye’ye 15 milyar dolar aktaracağını duyurmuştu. Haberin ardından Akkuyu’yu işleten Rus şirket Türk inşaat firması İÇTAŞ’ın sözleşmesini feshetmiş, santralin inşaat işi de bir Rus firmasına verilmişti.

Soçi’deki görüşmeden çıkan mesajlar, tıpkı Aydın Sezer gibi ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. İhsan Dağı’ya göre de Rusya’nın seçimlerdeki rengini belli etmesi anlamına geliyor:

“Rusya son yıllarda Avrupa ve ABD’deki neredeyse tüm seçimlere müdahale ediyor. Bu gece 2023 Türkiye seçimlerinde kimin lehine müdahil olacağını da açıkça deklare etti.”

Rusya daha önce İngiltere, Ukrayna ve ABD’de düzenlenen seçimlere müdahale etmekle suçlanmıştı.

Putin, 2004’teki Ukrayna başkanlık seçimlerinde Rusya yanlısı aday Viktor Yanukoviç’i desteklediğini açıklamış, Rusya yanlısı adaylara finansman ve uzmanlık desteği sağlamıştı. Rusya’nın, 2014 seçimlerinde de Rusya aleyhtarı adayların seçim kampanyalarına zarar vermek için mail hack’leme ve ifşa etme, yalan haber yayma ve seçim sistemi hack’leme gibi faaliyetler yürüttüğü iddia edilmişti.

İngiliz siyasetçiler Rusya’nın 2016 Brexit referandumuna da müdahale ettiğini, seçmeni yalan haberlerle AB’den çıkma lehine oy kullanmaya yönlendirdiğini iddia etmiş, İngiltere Seçim Kurulu ve İngiltere Parlamentosu konu hakkında bugün de devam eden bir soruşturma başlatmıştı.

2016 seçimlerinde ise ABD hükümeti, Rusya’nın Trump’ın kazanması ve Hillary Clinton’ın kaybetmesi için Demokrat Parti’nin mail sistemini hack’leyip iç yazışmaları sızdırdığı sonucuna varmış ve 35 Rus diplomatı seçimlere müdahale ettiği gerekçesiyle sınır dışı etmişti. ABD istihbarat örgütleri Rusların Trump kampanyasına bilgi ve uzmanlık desteği verdiğini, yalan haberlerle seçmeni yönlendirdiğini ileri sürüyor. Demokratlar, Rusların seçimlerde Rusya yanlısı olabilecek isimlere dolaylı yollardan finansal destek sağladığını düşünüyor.

 

Kaynak: serbestiyet.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER