Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Rusya ve Çin: Batının gölgesindeki "mantık evliliği" tazelendi

ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin kısıtlamalarlarıyla boğuşan Moskova ve Pekin, son dönemde derinleşen ilişkilerini St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu´nda pekiştirdi. Rusya ve Çin, geçen yıl 108 milyar dolarlık tarihi seviyeye çıkan ticaret h

Rusya ve Çin: Batının gölgesindeki

Batı´yla ilişkileri gerilen Rusya ve Çin arasında derinleşmeye devam eden ekonomik ve siyasi ilişkiler, "Rusya´nın Davos´u" olarak nitelendirilen St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu´na damgasını vurdu.

Rusya´nın St. Petersburg kentinde 6-8 Haziran´da düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu, 145 ülkeden yaklaşık 19 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.

"Rusya´nın Davos´u" olarak nitelendirilen foruma, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Slovakya Başbakanı Peter Pellegrini, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres konuşmacı olarak katıldı. Forumdaki oturumlar, 4 bin 800 gazeteci tarafından takip edildi.

Forumun düzenleyicisi Roscongress yetkililerinden alınan bilgiye göre, foruma en büyük katılımı bin 720 temsilciyle Çin gerçekleştirdi. ABD ise Rusya´ya uyguladığı sert yaptırımlara rağmen Çin´in ardından 520 temsilciyle en yüksek katılımı gösterirken, foruma daha önce sınırlı katılım gösteren Suudi Arabistan´ın Saudi Aramco gibi en büyük şirketleri de bu yıl ilk defa katılımcılar arasındaydı.

Forum kapsamında, toplam değeri 3,1 trilyon rubleyi aşan (yaklaşık 47,5 milyar dolar) 650 adet anlaşma imzalandı.

Forumdaki farklı oturumlarda, başta Asya olmak üzere Afrika, Orta Doğu, Avrupa ve Avrasya bölgelerindeki ekonomi ve enerji alanlarındaki gelişmeler Rusya ve dünyadan uzmanlarca ele alınırken, özellikle Çin´in odak noktasına alındığı tematik çok sayıda sunum ve tanıtım yapıldı.

Türkiye, geçen yıl 2017´ye göre yüzde 18,3 artarak 25,1 milyar dolara yükselen ticaret hacmiyle Rusya´nın en büyük 5´inci ticaret ortağı olmasına karşın Türkiye´den gerek resmi gerekse iş dünyasından çok az sayıda katılımcı forumu ziyaret etti.

İkili ticarette hedef 200 milyar dolar

Ticaret savaşları ve Batı´yla bozulan ilişkiler sonrası Moskova ve Pekin arasındaki yakınlaşma, küresel siyasette olduğu gibi forumun da ana gündem maddesiydi.

Bu bağlamda, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Çin Devlet Başkanı Cinping´in forum çerçevesinde vurguladıkları ?ikili ilişkilerde yeni dönem? söylemi ve iki liderin görüşmelerin ardından imzaladığı toplam 20 milyar dolarlık anlaşmalar, Avrasya´nın en büyük iki ülkesi arasındaki etkileşimin artan önemine işaret ediyor.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER