Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Rusya-Ukrayna savaşında altıncı gün: Dakika dakika bölgedeki son gelişmeler

Rusya-Ukrayna savaşında altıncı güne girildi. Onlarca ülke Rusya’ya yaptırım uygularken, başta ABD ve Avrupa ülkeleri Ukrayna’ya silah yardımı yaptı.

Rusya-Ukrayna savaşında altıncı gün: Dakika dakika bölgedeki son gelişmeler

Rusya Ukrayna savaşı 6. gününde de devam ediyor. İki ülke arasında dün yapılan müzakere görüşmeleri de sonuçsuz kaldı. İki ülkenin birbirine ilettikleri talepler kabul edilmeyince müzakereler 2. tura kaldı.

RUSYA'NIN İLERLEYİŞİ DEVAM EDİYOR

Rusya hava ve karadan kuşatma altına aldığı Başkent Kiev'i düşürmek için bir konvoy yola çıkardı. Rusya'nın Kiev için çıkardığı konvoyun genişliği 65 kilometreyi buluyor. Konvoyun Kiev'e girmesine son 25 kilometre kaldı.

NATO ve Avrupa'dan silah desteği

 

NATO ve Batı ülkeleri, Rusya'ya Ukrayna topraklarına saldırıları nedeniyle yaptırım uygulamakla kalmayıp, Ukrayna'ya askeri ekipman ve silah desteği konusunda art arda adımlar atmaya başladı. Ukrayna ordusu ve halkın tüm mücadelesi sürerken, Rus ordusu birçok bölgeyi bombalamaya ve ateş altına almaya devam ediyor.

 

 

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler...

16.45: Rus haber ajansı: Ukrayna-Rusya heyetinin ikinci görüşmesi yarın yapılacak.

16.40:Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev’de Ukrayna istihbaratına ait enformasyon saldırısı yapan merkezi yüksek hassasiyetli silahlarla vuracağını duyurdu.

16.00: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna birliklerinin Azak Denizi ile doğrudan bağlantısının kesildiğini belirtti.

15.50: Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, ülkedeki Rus şirketlere ait menkul kıymetlerin alınması için Ulusal Refah Fonu'ndan 1 trilyon ruble ayrılması talimatı verdi. Mişustin tarafından imzalanan kararnameye göre, ülkedeki şirketlere ait menkul kıymetlerin alınması için Ulusal Refah Fonu'ndan 1 trilyon ruble ayrılacak.

15.57: Kremlin: Yaptırımların pozisyonumuzu değiştirmeye zorlaması söz konusu değil.

15.29: Japonya, Rusya merkez bankasının ve Vladimir Putin'in varlıklarını dondurdu.

14.51: Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodmir Zelenskiy Avrupa Partlamentoru'na seslendi. Zelenskiy’nin açıklamaları şu şekilde: Avrupa’ya girmek istediğimizi çok dile getirdik. Artık sıra sizde siz Ukrayna’yı seçmelisiniz. Sürekli çatışmalar altondayız. Benim ülkemde kağıtların gücü bitti, insanlar ölüyor. Avrupa değerleri için canımızı feda ediyoruz. Biz vatanımız ve özgürlüğümüz için savaşıyoruz. Kimse bizim özgülüğümüzü engellemeye çalışamaz, bizler güçlüyüz, biz Ukrayna halkıyız. Çocuklarımızın yaşadığını görmek istiyoruz. Daha dün 16 çocuk hayatını kaybetti. Ama Başkan Putin yine aynı neyi söyleyecek, yine askeri mevzileri vuruyoruz diyecek. Hangi askeri hedeflerden bahsedeceksiniz.

Avrupa Birliğine girersek Avrupa güçlenecektir. Bu mücadelenin sonunda ışık akranlığa galip gelecek.

14.30: Ukrayna, Kırgızistan ve Gürcistan'daki Büyükelçiliklerini geri çağırdığını duyurdu.

14.28: Ukrayna İçişleri Bakanlığı: 1 Mart'tan itibaren Rus ordusunun cesetleri ve yaralıları Rusya'ya ulaşmaya başladı.

14.20: İngiltere Başbakanı Boris Johnson: Avrupa, Ukrayna konusunda uzun vadeli bir krize hazır. Putin 'barbarca taktikler' kullanıyor.

14.00: Ukrayna İçişleri Bakanlığı: Harkov'da düzenlenen bombalı saldırıda, en az 10 kişi hayatını kaybederken, 35 kişi de yaralandı.

13.48: Zelenskiy, savaş dönemi için General Nikolay Jernov'u Kiev askeri yönetiminin başına atadı. Açıklamada, "Vitali Kliçko, Kiev belediye başkanı olmaya devam ediyor ve askeri başkanla birlikte çalışacak. Savaştan sonra her şeyi yerine geri getireceğiz" denildi.

13.38: Zelenskiy, Harkov'daki bombalı saldırıya ilişkin açıklamasında ise, "Harkov'un merkezinde meydana atılan roket, açık ve gizlenmemiş bir terördür. Bundan sonra Rusya bir terör devletidir. Kimse affetmeyecek. Kimse unutmayacak" dedi.

Misket bombası iddiası

13.40: Kremlin: Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşme niyeti yok. Müzakerelerde Rus ve Ukrayna heyetleri doğrudan görüşüyor. Görüşmelerin akıbetiyle ilgili yorum yapmak için henüz erken Uygulanacak hiçbir yaptırım yaklaşımımızı etkilemez.

* Rusya'nın Ukrayna'da misket bombası kullandığı iddiasını reddeden Kramlin, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e çağrıda bulundu. Açıklamada Zelenskiy'nin silah bırakma çağrısı yapması durumunda can kayıplarının önüne geçileceğinin altı çizildi.

13.30: BM, Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da 13'ü çocuk en az 136 sivilin yaşamını yitirdiğini, 26'sı çocuk 400 sivilin de yaralandığını duyurdu.

13.25: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Belarus işgale yardım etti, Polonya yardım etti, bunun için teşekkür ederiz. NATO Ukrayna’nın yanındadır. Putin barışı yok etti. ABD savaş uçaklarının Polonya ile çatıştığını görüyoruz. Biz bölgeyi güvende tutmak için uğraşıyoruz. Biz NATO topraklarını korumaya devam edeceğiz. NATO bir savunma ittifakıdır, Rusya ile çatışma niyetinde değiliz. Rusya askerlerini derhal geri çekmeli ve anlaşma yoluna başvurmalıdır. NATO topraklarını sonuna kadar koruyacağız.

* Ayrıca Stoltenberg, Ukrayna'da çatışmanın tarafı olmayacaklarını, asker göndermeyeceklerini ve Ukrayna hava sahasında uçaklarını uçurmayacaklarını söyledi.

13.24: BM, Rusya-Ukrayna savaşında en az 660 bin kişinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini, Ukrayna'da çoğu mahsur 470 binden fazla diğer ülke vatandaşlarının bulunduğunu bildirdi.

12.20: Rus ordusu, Ukrayna Kherson'da sivil yerleşim yerlerindeki binaları bombaladı.

Rus güçleri Herson'da sivil konut binalarını bombaladı

Rus güçleri Ukrayna'nın Herson şehrinde sivil yerleşim yerlerini bombaladı. Yerleşim yerine Ruslar tarafından yapılan hava saldırısı, Ukraynalıların kamerasına yansıdı.​​​​​​

12.35:Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: Ukrayna hala nükleer tehlikeye sahip. Bu tehlikeye cevap vermemezlik edemeyiz. Rusya hedefine ulaşana kadar devam edecek. Hedefimizi gerçekleştirene kadar operasyona devam edeceğiz. Batı eski SSCB ülkelerinin topraklarında askeri tesisler kurmaktan vazgeçmeli. ABD nükleer silah sözleşmesi şartlarına uymalı. ABD nükleer silahının Avrupa’da olmasını kabul edemeyiz. Stratejik iktidar konusunda ABD ile ortak çalışmaya hazırız.

13.01: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, "Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri, belirlenen hedeflere ulaşılana kadar askeri operasyonları yürütmeye devam edecek" dedi.

12.19: Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Kiev yakınlarında Ruslara ait iki helikopter düşürüldüğünü duyurdu. Görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

Rus taarruz helikopterinin vurulma anı

Rus taarruz helikopterinin vurulma anı

Ukrayna Rusya'nın başlattığı askeri harekata 6 gündür direniyor. Rus taarruz helikopterinin, omuzdan atılan MANPADS hava savunma sistemi ile vurulduğu anlar ve Ukraynalıların verdiği tepki kameraya böyle yansıdı.

12.01: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Rus füzeleri, uçakları ve helikopterleri için gökyüzünün tamamen kapatılması gerek. 5 günde Ukrayna’ya 56 füze saldırısı yapıldı, 113 seyir füzesi fırlatıldı.

11.39: Belarus, Rus kuvvetlerinin arkadan vurulmasını önlemek için hava savunma sistemlerini alarma geçirdiğini açıkladı.

11.30: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "Roketler, bombalar durdurulsun. Rusya'yı ekonomik olarak yok edin" çağrısı yaptı.

11.02: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı: Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 5 bin 710 asker öldürüldü, 200 asker ise esir alındı.

Son beş günde Rusya'ya ait 29 uçak, 29 helikopter, 198 tank, 846 zırhlı araç, 77 top ve 2 gemiyi imha edildi.

Rus güçleri 24 roketatar sistemi, 305 araç, 60 yakıt aracı, 7 hava savunma sistemi ve 3 İHA kaybetti.

10.57: Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Rusya’ya karşı savaşan Ukrayna’ya 105 milyon Avustralya doları (75 milyon Amerikan doları) tutarında destekte bulunacaklarını açıkladı. Ukrayna yönetimi ve halkını destekleyeceklerini kaydeden Morrison, 70 milyon doların askeri, 35 milyon doların ise insani yardımları içereceğini duyurdu.

10.10ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Chris Murphy'den Putin'in mal varlığı ile ilgili yaptırım açıklaması: "ABD ve müttefikleri, yalnızca Putin ve oligark müttefiklerinin varlıklarını dondurmak için değil, aynı zamanda bu varlıklara da el koymak için de koordinasyon halinde. Bu muhtemelen Putin'in yakın çevresinin beklediğinden daha ileri bir adım."

10.08: Rusya, İsviçre uçaklarına hava sahasını kapattı.

10.04: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Montrö'nün aşındırılmasının kimseye fayda getirmeyeceğini belirterek, "Bugüne kadar yaptığımız gibi Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin 19, 20, 21'inci maddelerin uygulamasını sürdüreceğiz" dedi.

10.03: Ukrayna'ya saldırı gerçekleştiren Rus ordusu, Harkiv valilik binasını füzeyle vurdu.

Saldırıda biri çocuk 6 sivilin yaralandığı belirtilen açıklamada, can kayıplarına ilişkin bilgilerin henüz netleşmediği kaydedildi.

Rusya Harkov'da bölge yönetim binasını vurdu

Rusya Harkov'da bölge yönetim binasını vurdu

Rusya'nın Ukrayna'ya karış başlattığı askeri harekat 6. gününde de devam ediyor. Rusya Ukrayna'nın Harkov şehrinde bölge yönetim binasını bombaladı. O anlar kameraya böyle yansıdı.

Milli Savunma Bakanı Akar'dan 'Montrö' vurgusu

09.30: Ohtirka Bölge Valisi, Rus bombardımanında 70’ten fazla Ukrayna askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

09.04: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde, Blinken'ın Ukrayna'ya verdikleri desteği sürdürmekte kararlı olduklarını yinelediğini bildirdi.

08.00: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın savaş suçu işlediğini savunarak, "Savaş suçu işleyen bir devletin BMGK üyesi olmaması gerekir" dedi.

07.29: Ukrayna'nın Washington Büyükelçisi Oksana Markarova, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında, Cenevre Sözleşmesi uyarınca kullanımı yasaklanan vakum bombası kullandığını belirtti.

 

Rusya Harkov'da bölge yönetim binasını vurdu

Rusya'nın Ukrayna'ya karış başlattığı askeri harekat 6. gününde de devam ediyor. Rusya Ukrayna'nın Harkov şehrinde bölge yönetim binasını bombaladı. O anlar kameraya böyle yansıdı.

 07.20 Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Rusya'dan ham petrol ithalatını yasaklamayı planladıklarını bildirdi.

01.07: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya ile yapılan müzakerelerde henüz Ukrayna'nın istediği bir sonucun çıkmadığını söyledi.

00.12: Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Çekya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya cumhurbaşkanları, Ukrayna’ya acilen aday statüsü verilmesi gerektiğini bildiren ortak bir mektup yayınladı.

"Kafanızı çevirdiğiniz yerde Türk bayrağı var"

Ukrayna'daki son gelişmeleri aktarmak için yola çıkan yenisafak.com muhabiri Taha Hüseyin Karagöz, Romanya'ya ulaştı. Ukrayna'ya gideceğini duyurmasının ardından orada yaşayan Türklerin yoğun bir şekilde mesaj attığını belirten Karagöz, 'Onlardan biri Kiev'e ulaşırken bize mihmandarlık yapacak. Bu milliyetçiliğe girmiyor ama aramızdaki bu dayanışma bize güç veriyor. 82 milyon olarak bizi kenetleyen şey sanırım bu.' dedi.

Bölgedeki yardım tırlarının 10'undan 8'inin Kızılay'a ait olduğunu söyleyen Karagöz, 'Otobüslerin hemen hepsi Türk Bayrağı taşıyor. Kafanızı çevirdiğiniz yerde Türk bayrağı görüyorsunuz. Bu bazen yardım tırı bazen de tahliye otobüsü şeklinde oluyor.' ifadelerini kullandı.

  ​00.05: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki: Nükleer savaş bir seçenek değil, dünya Putin'e karşı bir duvar örüyor.

ABD'nin Ukrayna'da "uçuşa yasak bölge" kurmasının Rusya ile doğrudan çatışmaya girmek demek ve böyle bir planımız yok.

00.02: Rusya Federasyonu'nun Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vassily Nebizia, ABD'nin 12 Rus diplomatının 7 Mart'a kadar ülkeden ayrılmasını istediğini bildirdi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER