Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Rusya tam zamanında pozitif büyüyor!

Deniz Gökçe

Rusya tam zamanında pozitif büyüyor!

Putin Rusya´nın tam zamanında durgunluk ve resesyondan çıkmasını sağlamış durumda. Çünkü Putin pek yakında yeniden seçilmek için ortaya çıkacak. Eğer 2014´te gündeme gelen kuvvetli resesyon devam etseydi, Putin rahat olamazdı, ama resesyon devam etmedi, çünkü ülke toparlandı!

Rusya´nın ekonomik büyümesi 2017 sonunda yüzde 1.8 olarak istatistiklere geçecek. Her ne kadar sanayi pek büyümese de, tüketici fiyatları enflasyonu da 2017´nin sonunda yüzde 3.9 kadar olacak. İşsizlik ise yüzde 5.1 düzeyinde kalacak. Cari denge ise 37 milyar dolarlık fazla vermekte. Bu GSYİH oranı olarak yüzde 2.4 oranında fazla demek. Fakat bütçe açığı GSYİH oranı olarak yüzde eksi 2.1 açık da vermekte. 10 yıllık faizler ise yüzde 8-9 arasında. Rus parası ise resesyondan çıkılması sürecinde değerlenme yaşamakta, fiyat bir dolar başına 59 ruble kadar ve de seçimde hile var feryatları artık duyulmuyor.

Özetle ülke nihayet resesyondan çıkıyor. Putin ekonomi resesyondan çıkarken yapılacak olan seçimde böylece karşısında ciddi bir rakip görmeyecek. Karşısında 2012 seçimi gibi protestolar ve de seçimde hile vardı feryatları, bu sefer olmayacak.

Rusya´da bu günlerde tüketici talebi kuvvetli dozda artmakta. Bu da büyümeyi artırmakta. Perakende satışları da bir evvelki yıla göre yüzde 3 oranında artmakta. Büyüme yıl sonunda yüzde 2.1 oranında bile olabilir.

2015´te Rusya enflasyonu yüzde 15 düzeyine çıkmıştı, bu nedenle yüzde 4 civarındaki enflasyon yüksek sayılmıyor. Resesyon döneminde ekmek fiyatları bile yüzde 11 artmıştı, şimdi enflasyon makul düzeylere geriledi.

Petrol fiyatlarında da yeniden artış olmaya başladığından bu yana, Rus Merkez Bankası da döviz biriktirmeye başlamış bulunuyor.

Tabii hiç sorun yok da denemez. Petrol ve doğalgaz fiyatları artar mı azalır mı pek belli değil. Bu iki madde, ihracat gelirinin yüzde 60 kadarını sağlamakta. Petrol ve doğalgaz fiyatları birden düşerse ekonomik sorun tekrar gündeme gelebilir.

Diğer taraftan da ekonomik kriz Rus bankalarını oldukça hırpalamıştı. Merkez Bankası bankaları toparlamaya çalıştı ve birkaç tanesi hariç sorunlu banka pek yok.

Özetle Putin bugünlerde kendini seçim konusunda daha iyi hissetmekte!

Putin seçimden sonra da kadınların 55 ve erkeklerin 60 yıl olan emekli olma yaşını artıracak! Rusya Merkez Bankası Başkanı Bayan Elvira Nabiullina bu adımın acilen atılmasını istemişti.

 

Kaynak: Akşam



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz