Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

RUSYA SORUŞTURMASI SAVCISININ TRUMP´A SORACAĞI SORULAR SIZDIRILDI

Rusya soruşturmasında Özel Savcı Mueller´e ifade verecek olan Trump´a sorulacak sorular sızdırıldı. Donald Trump, sosyal medyadan haberin yalan olduğunu söyledi fakat kısa süre sonra belge sızdırma suçu işlendiğini iddia etti.

RUSYA SORUŞTURMASI SAVCISININ TRUMP´A SORACAĞI SORULAR SIZDIRILDI

ABD´de 2016 yılında düzenlenen başkanlık seçimlerine Rusya´nın Donald Trump lehine müdahalesine ilişkin soruşturmanın savcısı Robert Mueller, Başkan´ın ifadesini alacak. Trump´ın bu müdahalede bizzat rolünün olup olmadığı ve Ruslarla işbirliği yapıp yapmadığını anlamaya çalışacak olan Mueller´in Trump´a soracağı soruların listesi sızdırıldı.

MUELLER TRUMP´A NE SORACAK?

New York Times´ın haberine göre sorular şunları içeriyor:

- Trump´ın soruşturmayı engellemeye veya örtbas etmeye yönelik girişimde bulunup bulunmadığı

- Trump´ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner´ın, Moskova ile Trump ekibinin iletişimini sağlamak için Lübnanlı bir iş adamı ve üst düzey bir Rus devlet yetkilisi üzerinden ?arka kanal´ kurduğu iddiaları

- Trump´ın, görevden aldığı FBI Direktörü James Comey´den soruşturmanın sona ermesini isteyip istemediği. Comey, Senato´ya verdiği ifadede Trump´ın kendisinden böyle bir talepte bulunduğunu söylemişti. Trump ile Comey´nin görüşmelerine ilişkin FBI tutanaklarında da ABD Başkanı´nın böyle bir talepte bulunduğu görülmüştü.

- Trump´ın seçildikten sonra Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atadığı, ancak Rusya soruşturması nedeniyle istifa eden, daha sonra ise Özel Savcı´ya itirafçı olan Michael Flynn´e, savcıya anlattıklarıyla ilgili baskı yapıp yapmadığı. Flynn´in, seçim sürecinde Kushner ile birlikte dönemin Rus Büyükelçisi Sergey Kislyak´la görüştüğü ortaya çıkmıştı.

- Özel Savcı Robert Mueller´in Trump tarafından görevden alınacağı iddiaları. ABD´deki meşhur Watergate Skandalı döneminde Başkan olan Richard Nixon´ın istifasına giden yol, o dönemin özel savcısını görevden alma emri vermesiyle açılmıştı.

- Trump´ın hukuk ekibinin bir numarası olan Michael Cohen, geçen haftalarda ofisinin FBI tarafından basılmasının ardından bu görevi bırakmıştı. Mueller, Trump´a Cohen´le ilgili de sorular soracak.

- Trump´a, eski kampanya müdürü Paul Manafort´un Ruslarla ilişkisi hakkında ne bildiği de sorulacak.

AÇIK UÇLU SORULAR TRUMP´I ZORLAYABİLİR

Daha önce Amerikan medyasında, Trump´ın hukuk ekibinin, soruşturmanın sınırlı ve yazılı olması yönünde girişimlerde bulunduğu yazılmıştı. Yüz yüze ve açık uçlu bir soruşturmanın, Trump´ı daha çok zorlayacağı belirtiliyor.

RUSLARLA İŞBİRLİĞİ SUÇLAMALARI

Şu ana kadar Trump bizzat suçlanmasa da ekibinden birçok önemli isme bu suçlama yöneltilmiş durumda. Bunların arasında seçim döneminde Trump´ın kampanya müdürlüğünü yapmış olan Paul Manafort, hukuk ekibinin bir numarası Michael Cohen ve eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn gibi isimler bulunuyor.

466 GÜNDE 3001 YALAN SÖYLEDİ

Donald Trump´ın söylediği sözlerdeki doğruluk payını inceleyen Washington Post gazetesi, ABD Başkanı´nın göreve başladığı 20 Ocak 2017´den bu yana toplam 3001 kez yanlış veya yanıltıcı beyanda bulunduğunu açıkladı. Bu, Trump´ın günde ortalama 6,5 yalan söylediği anlamına geliyor. Başkan´ın, görev süresinin ilk yüz günündeki günlük yalan ortalaması ise 4,9´du. Gazetenin yaptığı analize göre Trump´ın bir başka özelliği ise yalan olduğu açıkça bilinen iddiaları tekrarlamaktaki ısrarı. Trump, söylediği 3001 yalanın 111´ini, en az üç kez tekrarlamış. Trump´ın en sık tekrarladığı yalan iddiası ise tarihin en büyük vergi kesintisini yaptığı yönünde. ABD tarihinde, Trump´ın yasasından daha büyük çaplı yedi vergi kesintisi bulunduğu belirtiliyor. Buna rağmen Trump, kendi yasasının en büyük vergi kesintisi olduğu yönündeki iddiasını tam 72 kez dile getirmiş. Trump, Rusya soruşturmasının yalan olduğunu ise 53 kez söylemiş.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER