Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Rusya Dışişleri BakanlığıRusya´dan Fransa´ya: Ukrayna liderine Kırım yerine Mayotte´yi anlatsaydınız

Rusya Dışişleri, başta Kırım konusunda olmak üzere Elysee Sarayı´nın desteğini almak için Paris´e giden Ukrayna lideri Zelenskiy´i ağırlayan Fransa Cumhurbaşkanı Macron´u, kendi ülkesinin geçmişiyle yüzleşmeye çağırdı. Rus Dışişleri yetkilileri Paris´e, a

Rusya Dışişleri BakanlığıRusya´dan Fransa´ya: Ukrayna liderine Kırım yerine Mayotte´yi anlatsaydınız

Moskova, Avrupa´da destek turuna çıkan Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy´i Paris´te ağırlayan Fransız lideri Emmanuel Macron´un, görüşmede ´Kırım´ın Rusya tarafından ilhakını´ gündeme getirmesi nedeniyle tepki gösterdi.

Yıllar önce oylama ile Mayotte adasını kendi bölgesi hâline getiren Fransa´nın, Kırım söz konusu olunca tam tersi bir tutum sergilemesindeki çelişkiye dikkat çekmek isteyen Rus Dışişleri´nin Twitter açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukraynalı mevkidaşı Zelenskiy´e, ´Kırım´ın Rusya tarafından yasadışı ilhakı´ yerine, 2009´daki bir referandumu takiben Fransa´nın 101. bölgesi hâline gelen Mayotte´yi anlatmalıydı."?

KOMORLAR BAĞIMSIZLIK İLAN ETTİ, MAYOTTE BAŞTA EKONOMİK SEBEPLERLE FRANSA´NIN PARÇASI KALMAYI SEÇTİ

250.000 nüfuslu bir ada olan Mayotte, Afrika´nın doğusunda Hint Okyanusu´nda bulunan Komorlar takımadasının bir parçası. Komorlar, 1975´te bağımsızlığını ilan edene kadar Fransız kolonisiydi. Fakat Mayotte 2009´daki oylamayla, ekonomik sebeplerle Fransa´nın parçası olarak kalmayı seçti. Oylama neticesinde de 2011´de resmen Fransa´nın bölgesi hâline geldi.

 Fransızca burada resmi dil olsa da Mayotte halkının yarısı kadarının Fransızca okuyup yazabildiği biliniyor.

 Kırım´da yaşananlar da Mayotte´de olanlarla paralellik gösteriyor. Zira Ukrayna´da 2013 sonunda patlak veren protestoların aşırı milliyetçi bir Ukraynalılaştırma hareketine dönüşüp Kırım´a sıçraması ardından, Rus nüfusun çoğunlukta olduğu bu yarımadanın halkı da 2014´te düzenlenen referandumla Rusya´ya bağlanmayı seçmişti. Fransa dahil pek çok ülke söz konusu referandumun sonucunu tanımıyor ve Rusya´yı ´ilhak´la suçluyor. Hatta Avrupa ülkeleri kendi geçmişlerinde benzer kararlar yer almış olsa da Kırım´ı öne sürerek Rusya´ya yaptırım uyguluyorlar. Bu nedenle Rusya ve Batı´nın ilişkileri 2014´ten beri gergin.

mayotte adası ve kırım ile ilgili görsel sonucu

Halkı Müslüman olan ve 200 yıldırı Fransa´nın sömürgesi altında olan Mayotte Adası.

kırım ile ilgili görsel sonucu

 

Rusya´nın ilhak ettiği ´halkı Müslüman olan Kırım Yarımadası

Kaynak: tr.sputniknews.com

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER